De Turkse premier Binali Yildirim heeft de Nederlandse uitnodiging aanvaard om tijdens een maaltijd over hun diplomatieke conflict te praten. Tenminste, dat hoopt premier Mark Rutte nadat hij hem zaterdagnacht heeft opgebeld.

,,Daar heeft Yildirim zo op gereageerd dat ik het interpreteer als dat we dat mogelijk ook gaan doen. Of het ook echt gebeurt? We gaan het allemaal wel zien”, aldus Rutte maandagavond. Hij wijst er daarbij op dat het in Turkije verder escaleert.

De krant AD had eerder gemeld dat Yildirim volgens Rutte was ingegaan op het aanbod van een hap samen. ,,We hebben dat voornemen over en weer uitgewisseld en bevestigd dat we dat gaan doen”, aldus de VVD-premier in het AD. ,,Wij gaan daar een geschikt moment voor zoeken.”

Rutte had zijn ambtgenoot tijdens het telefoongesprek zaterdag gezegd dat het verstandig zou zijn als de twee ,,binnenkort een groot bord eten wegwerken”. Rutte wilde daarmee verdere escalatie van de rel tussen Turkije en Nederland voorkomen.

Lees ook: Angela Merkel staat 100 procent achter Nederland in vete met Turkije

Rutte ontkent tegen het AD dat hij de Turken zou hebben toegezegd dat ze na de Nederlandse verkiezingen op 15 maart wél welkom zouden zijn, zoals het Duitse dagblad Bild beweert. ,,Wij hebben van het begin af aan duidelijk gemaakt dit niet te willen. Niet voor en niet na 15 maart.”

Lees ook op Business Insider