Aandelenkoersen in Turkije zijn dinsdag fors gezakt en ook de waarde van de Turkse lira is scherp gedaald. De verliezen hebben zich doorgezet, terwijl in delen van het land in een noodtoestand is ingegaan na de zware aardbeving waarbij duizenden mensen zijn omgekomen. Reddingswerkers zoeken nog naar overlevenden. 

De Borsa Istanbul 100 Index daalde dinsdag met 7,1 procent; wegens scherpe verliezen werden ‘circuit breakers’ geactiveerd die de handel twee maal stillegden, meldt persbureau Reuters.

De beursindex was maandag 1,3 procent lager gesloten, nadat een grotere daling deels was ingelopen.

Foto: TradingView

De Turkse lira zakte voor een tweede sessie op rij tot een recorddiepte tegenover de Amerikaanse dollar. De dollar kost inmiddels ongeveer 18,83 lira. Een euro brengt 20,17 Turkse lira op.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag voor drie maanden de noodtoestand afgekondigd in de tien provincies die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. De beving trof het zuidoosten van Turkije en het noordwesten van Syrië in de vroege uren van maandagochtend.

Meer dan vijfduizend mensen zijn omgekomen als gevolg van de natuurramp. Ruim achtduizend mensen zijn gered, meldt ABC News op basis van Turkse en Syrische bronnen. 

De Amerikaanse president Joe Biden heeft teams uit de VS naar Turkije gestuurd om te helpen bij het reddingswerk. Ook Europese landen, waaronder Nederland, hebben zoek- en reddingsploegen naar Turkije gestuurd.

LEES OOK: Turkse inflatie minder draconisch, maar bedraagt nog altijd ruim 64%