De VS en China hebben zaterdag afgesproken om te blijven onderhandelen over een oplossing van het handelsconflict. Daarbij ziet de Amerikaanse president Donald Trump voorlopig af van verdere verhoging van invoertarieven op Chinese goederen.

Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping ontmoetten elkaar zaterdag bij de G20-top van grote industriële landen in de Japanse stad Osaka.

Eerder dreigde de Amerikaanse president met een heffing van 25 procent op Chinese goederen ter waarde van 300 miljard dollar, als China niet zou voldoen aan bepaalde Amerikaanse eisen. Maar dat dreigement is volgens het Chinese persagentschap Xinhua voorlopig van de baan.

Handelsoorlog: Trump en Xi matigen toon

“We hebben een prima gesprek gehad”, zei Trump zaterdagochtend tegen verslaggevers.  “We hebben veel dingen besproken en we zitten weer op het juiste spoor. We moeten zien wat er hierna gebeurt, maar dit was een goede bijeenkomst.”

De ‘wapenstilstand’ in de handelsoorlog geeft beide partijen de ruimte om te kijken hoe de onderhandelingen over een handelsakkoord vlot getrokken kunnen worden. Die werden in mei afgebroken, nadat de VS de Chinezen ervan beschuldigde te zijn teruggekomen op eerder gemaakte afspraken.

Trump en Xi staan beide onder druk om het handelsconflict niet te laten escaleren, gelet op de precaire staat van de wereldeconomie. De economische groei dreigt zowel in China als de VS te vertragen.

In de VS krijgt Trump van Republikeinen én Democraten steun als het gaat om het beschermen van vitale technologie waar China op aast, en het aanpakken van grootschalige staatssubsidies van de Chinese overheid die marktverstorend werken voor onder meer de staalsector.

Maar de extreem protectionistische houding van Trump valt niet goed bij Amerikaanse boeren en andere sectoren die sterk afhankelijk zijn van de internationale handel.

Eerder deze week gaven honderden vertegenwoordigers van Amerikaanse bedrijven bij het Congres aan dat verdere escalatie van het handelsconflict ten koste kan gaan van banen in de Verenigde Staten.

In China moet president Xi een balans zien te vinden tussen enerzijds de noodzaak om een deal met de Amerikanen te sluiten die ervoor zorgt dat de Chinese economie lucht krijgt. Tegelijk is er het politieke belang van een krachtige houding tegenover Trump. Xi wil niet de indruk wekken dat hij zich laat overdonderen door de Amerikaanse president.

g20 trade trump xi china

Foto: De Amerikaanse president Donald Trump ontmoet de Chinese president Xi Jinping tijdens de G20-top in het Japanse Osaka. bron: REUTERS/Kevin Lamarqu

LEES OOK: Dit etentje tussen Donald Trump en Xi Jinping kan $75 miljard kosten