De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Spaanse regering onlangs voorgesteld een muur te bouwen in de Sahara om de migratiecrisis aan te pakken. Dit meldde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell deze week tegen Spaanse media.

Spanje heeft dit jaar tot nu toe meer dan 30.000 migranten en vluchtelingen over zee zien aankomen. Vooral mensen met de Marokkaanse nationaliteit komen naar Spanje, meldt Politico, maar er komen ook veel mensen uit andere landen in Afrika. Zij zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en honger.

Trump denkt dat een muur daar een goede oplossing voor kan zijn. Hij heeft sowieso iets met muren – tijdens de verkiezingscampagne in 2016 riep hij op om een muur te bouwen langs de grens met Mexico. Zijn oplossing om de illegale immigratie naar de VS te stoppen, moet nu blijkbaar ook Europa helpen.

Een muur van bijna 5.000 kilometer

Toen Spaanse diplomaten president Trump vertelden dat het bouwen van een muur in de Sahara geen gemakkelijke opgave zou zijn, heeft hij volgens Borrell gezegd: “Veel langer dan onze grens met Mexico kan het niet zijn.”

De Sahara is echter ongeveer 4.800 kilometer lang en de grens tussen de VS en Mexico circa 3.200 kilometer.

De benodigde lengte van de muur is niet het enige probleem. Spanje zou de toestemming van diverse Afrikaanse landen moeten hebben om de muur te mogen bouwen.

Borrell sprak over de suggestie van Trump om een muur in de Sahara te bouwen tijdens een lunch in Madrid deze week. Wanneer president Trump hem heeft voorgesteld om een muur te bouwen, meldde hij niet.

Volgens de Britse krant The Guardian maakte Trump zijn opmerking mogelijk tijdens een bezoek van koning Felipe en koningin Letizia aan het Witte Huis, afgelopen juni. Daarbij werden ze vergezeld door minister Borrell.

Toen The Guardian vroeg om meer details over de opmerkingen van Borrell, zei een woordvoerder van de minister: "We kunnen bevestigen dat de minister dat heeft gezegd, maar geven geen commentaar geven op de opmerkingen van de minister."

Muur met Mexico is er nog niet

President Trump lijkt vaak aanleiding te zien om zijn ideeën over muren ter sprake te brengen. Afgelopen dinsdag zei hij tijdens een bezoek aan een 9/11-monument in Pennsylvania dat die gedenkmuur hem inspireert om de plannen voor een muur met Mexico door te zetten.

"Zij bouwden deze prachtige muur op de plek waar het vliegtuig neerstortte in Shanksville, Pennsylvania. (...) Het heeft wel iets moois, wat ze deden is ongelooflijk", zei Trump tegen Hill.TV in een interview op dinsdag. "Ze hebben een reeks muren, het ziet er perfect uit. Wij moeten daar ook mee door blijven gaan."

Het plan van Trump om een muur langs de grens tussen de VS en Mexico te bouwen, is in het Amerikaanse Congres op veel verzet gestuit. De president heeft herhaaldelijk beweerd dat de bouw van de muur al is gestart, maar factcheckers melden dat dat niet waar is. Er is wat hekwerk vervangen, maar de bouw van een muur laat nog op zich wachten.

LEES OOK:  Marianne Thieme draagt dit jaar op Prinsjesdag een ‘veganvleesjurk