Donald Trump is op dreef. Vrijdagavond barstte de Amerikaanse president opnieuw uit tegen zijn voormalige hoofdstrateeg in het Witte Huis, Steve Bannon. Ook schrijver Michael Wolff kreeg ervan langs op Twitter, zo’n 24 uur na de publicatie van diens spraakmakende boek over het eerste jaar van Trump in het Witte Huis.

“Michael Wolff is een totale ‘loser’ die verhalen heeft verzonnen om dit volstrekt saaie en onwaarachtige boek te verkopen”, zie Trump op Twitter. “Hij heeft Sloppy Steve Bannon gebruikt. Die huilde toen hij werd ontslagen en smeekte om z’n baan te mogen behouden.”

Zaterdag ging Trump ook op claims van Wolff dat Trumps omgeving twijfelt aan z’n geschiktheid voor het presidentschap: “Ik ben een stabiel genie”, verklaarde Trump op Twitter.

Sloppy Steve

Trump introduceerde donderdag de bijnaam Sloppy Steve voor zijn voormalige hoofdstrateeg, vlak voor het uitkomen van het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House, waarvan de exemplaren momenteel de winkels uitvliegen. Het boek bevat tal van ongemakkelijke details over de regering van Trump, inclusief beledigende opmerkingen over Trumps familie die worden toegeschreven aan Bannon.

Na de publicatie van delen van het boek eerder deze week, ontstak Trump in woede en verbrak hij publiekelijk de banden met Bannon. Trump bespotte Bannon en zei dat die “gek was geworden”.

Niet alleen Trump heeft afstand genomen Bannon, die na zijn vertrek uit het Witte Huis in augustus 2017 terugkeerde bij de rechts-nationalistische uitgave Breitbart News. Bannon kreeg deze week ook kritiek van andere conservatieven, inclusief miljardair Rebekah Mercer en de rechtse radiopresentator Rush Limbaugh.

"Sloppy Steve is nu door bijna iedereen gedumpt", tweette Trump vrijdag. "Too bad!"

Bannon houdt zich in en is niet uitgevallen tegen Trump. Tijdens een radio-interview deze week leek hij te opteren voor de-escalatie: "De president van de Verenigde Staten is een geweldige man, zei Bannon. "Ik steun hem dag na dag".

Een stabiel genie

Trump deed zaterdag op Twitter aan een vorm van zelfanalyse. "Mijn twee grootste kwaliteiten zijn mentale stabiliteit en, nou ja, dat ik heel slim ben. (...) Van een ZEER succesolle zakenman en TV-ster ben ik opgeklommen tot president van de Verenigde Staten (bij mijn eerste poging). Dat is meer dan slim, eerder geniaal...en bovendien een stabiel genie."

De opmerkingen van Trump zijn mogelijk een reactie op een interview met Michael Wolff van presentatrice Savannah Guthrie van de Today Show. Daarin stelde Wolff dat Trumps entourage grote twijfels heeft over zijn geschiktheid voor het presidentschap. "Laat ik duidelijk zijn: dit geldt voor 100 procent van zijn entourage", aldus Wolff.

In een uitleg gaf Wolff aan dat Trumps naasten hem als een kind zien. "Wat ze daarmee bedoelen is dat hij telkens op zoek is naar directe erkenning. Alles draait om hem."

LEES OOK Steve Bannon zegt dat Ivanka Trump ‘zo dom als een baksteen’ is