Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt met de deal zoals die er nu ligt, wordt het voor de Britten een stuk lastiger om ook een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten te sluiten.

Die boodschap stuurde de Amerikaanse president Donald Trump uit naar zijn Britse collega Boris Johnson in een interview met de Britse radiozender LBC. Hij werd geïnterviewd door niemand minder dan opper-Brexiteer Nigel Farage die een eigen radioshow heeft op de zender.

Volgens Trump kunnen het VK en de VS veel beter zaken doen, met een voor de Britten ‘betere’ Brexitdeal. “Wij willen handel drijven met het VK en zij met ons”, aldus Trump. “Maar bepaalde aspecten in de overeenkomst maken dat onmogelijk.”

De Amerikaan wees op onderdelen in de Brexitdeal die handel met de VS op bepaalde vlakken uitsluit. Hij noemde dat “belachelijk”.

Trump zei tijdens het interview ook dat Johnson zijn krachten zou moeten bundelen met Farages Brexit Party: “Ik zou willen dat jullie samenwerken, dat zou fantastisch zijn.”

De opmerkingen van Trump zijn slecht nieuws voor Johnson, die de commerciële kansen met de VS als een van de grootste bonussen van de Brexit neerzette. De Britse premier hoopt op een verkiezingsoverwinning op 12 december om het parlement daarna eindelijk te laten instemmen met de Britse EU-uittreding.

Trump, die zichzelf als dealmaker bestempelt, zei verder dat de VS in gesprekken een sterke positie innemen. “De premier weet hoe lastig dat is. Hij kijkt veel naar de VS”, aldus Trump.

Lees ook op Business Insider

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn verweet Johnson eerder op donderdag nog een eenzijdige uitverkoop te houden in de richting van Trump. Daarbij zou Johnson te haastig te werk gaan om maar een akkoord met Washington te bereiken.

LEES OOK: Boris Johnson neemt een grote gok met nieuwe verkiezingen: die kunnen ook het einde van de Brexit betekenen