De Amerikaanse president Donald Trump heeft Rusland gedreigd met het afschieten van raketten op Syrië als vergelding voor de vermeende gifgasaanval op Douma.

Hij deed dat in reactie op de aankondiging van Moskou dat alle Amerikaanse raketten die op Syrië worden afgevuurd uit de lucht worden geschoten.

“Maak je klaar Rusland, want ze zullen komen, mooi, nieuw en ‘smart'”, aldus Trump in een bericht op Twitter. “Jullie zouden geen partner moeten zijn van een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en er van geniet.”

Rusland is een bondgenoot van de Syrische regering van Bashar al-Assad. Trump voegde er nog aan toe dat de relatie met Rusland slechter is dan ooit, “en dat is inclusief de Koude Oorlog”.

De Russische reactie liet niet lang op zich wachten. Woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een commentaar dat Amerikaanse "slimme raketten" gericht moeten zijn op terroristen, en niet op de Syrische regering.

"Slimme raketten moeten vliegen naar terroristen, en niet naar de wettige regering die al meerdere jaren internationaal terrorisme op haar grondgebied bestrijdt", schreef Zakharova op Facebook. Ze zei ook dat een mogelijke Amerikaanse raketaanval een poging kan zijn om het bewijs van een vermeende aanval met een chemisch wapen in de Syrische stad Douma te vernietigen.

Woensdag kondigde de ambassadeur van Rusland in Libanon aan dat alle Amerikaanse projectielen zullen worden neergehaald. "Als er een aanval komt door de Amerikanen, dan zullen de raketten worden neergehaald en ook de plek waar zij werden gelanceerd'', zei Aleksander Zasipkin

Gifgasaanval op Douma

Trump heeft laten weten dat hij snel beslist over een Amerikaanse reactie op de vermoedelijk gifgasaanval in de Syrische stad Douma. Bij de aanval in Douma zouden zaterdag minstens zeventig mensen om het leven zijn gekomen. Er liggen naar schatting zo'n vijfhonderd mensen met ernstige vergiftigingsverschijnselen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Syrië ontkent de aanval.

Het Nederlandse kabinet gaat ervan uit dat chloorgas is gebruikt. "De beelden uit Douma zijn verschrikkelijk", vindt Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken. "Het kabinet heeft onmiddellijk duidelijk gemaakt ieder gebruik van chemische wapens te veroordelen, opgeroepen tot snelle actie van de VN-Veiligheidsraad en het instellen van een onderzoek naar de aanval zodat de schuldigen gevonden kunnen worden."

Blok spreekt van "een ernstige schending van internationaal recht''. Het kabinet kan volgens de minister niet vooruitlopen op mogelijke vergeldingsacties, bijvoorbeeld van de zijde van de VS. Het blijft de situatie nauwgezet volgen.