De Verenigde Staten en Mexico hebben een akkoord bereikt in hun onderhandelingen over de toekomst van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump betekent dit het door hem gewraakte NAFTA ook meteen de prullenbak in kan.

Mexico en de VS vormen al sinds de jaren negentig samen met Canada een vrijhandelszone. Het overleg tussen Mexico en de VS spitste zich met name toe op nieuwe regels voor de automobielindustrie.

Trump noemde het bestaande handelsakkoord eerder een ramp voor Amerikaanse arbeiders. Hij eiste aanpassingen, omdat hij vond dat het verdrag de belangen van de VS te weinig diende. Ook heeft Trump gedreigd met het opzeggen ervan.

Overigens gebruikte de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto de term NAFTA nog wel in een toelichting. De partijen gaan nog met Canada praten. Mexico hoopt dat Canada dan ook meedoet met de nieuwe handelsdeal. Volgens Trump behoort een aparte overeenkomst met Canada ook tot de mogelijkheden.

Canada heeft al laten weten dat er alleen sprake kan zijn van een echt nieuw Noord-Amerikaans handelsverdrag als er ook een Canadese handtekening onder staat. De Canadezen vinden het wel bemoedigend dat Mexico en de VS zoveel voortgang hebben geboekt.

Kernpunten

Dit is een aantal van de belangrijkste punten van de nieuwe overeenkomst. Die hebben allen betrekking op de auto-industrie:

  • Om zonder heffingen de grenzen van de drie NAFTA-landen over te mogen moeten auto’s voortaan voor 75 procent in een NAFTA-land worden gemaakt. Nu is dat nog 62,5 procent.
  • In het productieproces moet voortaan 40 tot 45 procent van de auto worden gemaakt door medewerkers die minstens 16 dollar per uur verdienen, anders worden heffingen opgelegd.
  • Op Mexicaanse auto’s en vrachtwagens die niet aan de nieuwe regels voldoen wordt 2,5 procent importheffing opgelegd.

President Donald Trump toonde zich in het Witte Huis uiterst enthousiast over de deal en zei dat de nieuwe overeenkomst “geweldig” zal uitpakken voor Amerikaanse boeren en arbeiders.

Peso omhoog

De Mexicaanse munt peso ging met 1 procent omhoog ten opzichte van de dollar nadat de VS en Mexico hun akkoord bereikten. In totaal is de peso dit jaar al bijna 5 procent gestegen ten opzichte van de dollar.

Screen Shot 2018 08 27 at 9.51.55 AM

Foto: Markets Insider