De Amerikaanse president Donald Trump is toch van plan om andere invoertarieven te hanteren voor staal en aluminium afkomstig uit buurlanden Canada en Mexico, mocht de heffing er komen. Het zou in eerste instantie gaan om een tijdelijke uitzondering, meldt de Washington Post.

Het voorstel dat donderdag zou worden bekendgemaakt geeft Canada en Mexico een uitzonderingsperiode van dertig dagen waarin geen invoertarieven worden gehanteerd voor de buurlanden van de VS.

Afhankelijk van hoe de onderhandelingen lopen over het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA kan de uitzonderingsperiode worden verlengd.

NAFTA is al sinds 1994 van kracht. Noorderbuur Canada is de grootste leverancier van staal en aluminium aan de VS. Mexico is als staalbron de nummer vier. De landen hadden eerder al door laten schemeren tegenmaatregelen te zullen nemen, als ze geen uitzonderingspositie krijgen.

Vraag is wat Trump met andere landen doet. De Europese Unie heeft al gedreigd met tegenmaatregelen als Trump Europees staat onderwerpt aan hogere importtarieven.

Donderdag waarschuwde ook de Chinese minister van Buitenlandse Zaken de Amerikaanse president: "De geschiedenis leert dat een handelsoorlog nooit de juist oplossing is. Gelet op de globalisering is het een instrument dat bijzonder averechts werkt, omdat het zowel het land dat de handelsoorlog start schaadt, als het land waar de initiator zich op richt."

LEES OOK: Trump kan Europa hard raken met importheffing op staal – maar Nederland komt relatief goed weg