De Amerikaanse president Donald Trump vindt Noord-Korea toch nog steeds een “ongewone en buitengewone bedreiging” voor de veiligheid van de VS.

Hij ondertekende vrijdag (lokale tijd) een order waarmee de sancties tegen Noord-Korea met minstens een jaar worden verlengd, meldden Amerikaanse media.

Kort na zijn historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eerder deze maand was Trumps toon nog een stuk geruststellender en positiever. Hij verklaarde toen dat de nucleaire dreiging door de ontmoeting verdwenen was.

“Slaap lekker vannacht”, zei hij tegen de Amerikanen. Ook kondigde hij aan dat hij de Noord-Koreaanse leider “zeker” zal uitnodigen voor een bezoek aan het Witte Huis.

Ook Kim was positief. Hij zei dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma afbouwt in ruil voor “veiligheidsgaranties” van de VS.

Bedreiging voor veiligheid

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo was echter al direct terughoudend. Hij zei dat de sancties tegen Noord-Korea van kracht blijven tijdens het onderhandelingsproces.

Uiteindelijk moet het proces leiden tot de afbouw van het atoomprogramma en de vernietiging van nucleaire wapens.

Lees ook op Business Insider

Trump lijkt door hem te zijn aangestoken. “De aanwezigheid en het risico van verspreiding van voor wapens bruikbare splijtstoffen op het Koreaanse schiereiland en de acties en het beleid van de regering van Noord-Korea, blijven een ongewone en buitengewone bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, het buitenlands beleid en de economie van de Verenigde Staten”, schrijft hij nu.