Zaterdag maakt president Donald Trump bekend wie zijn kandidaat is voor de benoeming tot opperrechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Onder meer CNN stelt dat de keuze is gevallen op de 48-jarige Amy Coney Barrett.

Trump wil graag een nieuwe opperrechter benoemen vóór de verkiezingen van 3 november.

De Amerikaanse president Donald Trump maakt zaterdag bekend wie hij naar voren schuift om de overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg op te volgen. Dat gebeurt naar verwachting om 23.00 uur Nederlandse tijd in het Witte Huis.

Trump kiest waarschijnlijk een conservatieve vrouw om de progressieve Ginsburg op te volgen. De op 87-jarige leeftijd gestorven opperrechter zou zelf kort voor haar dood hebben gezegd dat pas na de verkiezingen op 3 november over haar opvolging zou moeten worden beslist.

De president heeft tijdens zijn ambtstermijn al twee andere opperrechters benoemd. Zij worden voor het leven aangesteld en beslissen over gevoelige kwesties.

Als Trump ook de opvolging van Ginsburg rond krijgt, hebben de rechters die als conservatief worden gezien in het hoogste hof van de VS een meerderheid van 6 tegen 3.

Lees ook op Business Insider

De kandidaat van Trump moet nog worden goedgekeurd door de Senaat, maar daar hebben zijn Republikeinen een meerderheid. Voor hen staat veel op het spel. Ze lopen in november het risico zowel hun meerderheid in de Senaat als het Witte Huis te verliezen. Dan zou de kans zijn verkeken om nog een conservatieve opperrechter te benoemen.

Amy Coney Barrett genoemd als nieuwe opperrechter in VS

Amy Coney Barrett is volgens de zender CNN de favoriet van Trump. De president zei vrijdagavond dat hij zijn keuze heeft gemaakt, een naam noemde hij echter nog niet.

Barrett wordt al een aantal dagen als favoriet beschouwd. Ze is 48 jaar en stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van opperrechter Anthony Kennedy, die met pensioen ging.

Uiteindelijk koos Trump ervoor Brett Kavanaugh naar voren te schuiven. Barrett is devoot katholiek, moeder van zeven kinderen van wie twee geadopteerd en tegenstander van abortus.

Alle ingewijden die met CNN spraken benadrukten dat Trump op het laatste moment nog van gedachten zou kunnen veranderen. Eerder liet de president wel weten dat de nieuwe hoge rechter “waarschijnlijk een vrouw” zal zijn.

De andere kandidate is Barbara Lagoa (52). Zij is de eerste vrouw van Latijns-Amerikaanse afkomst die benoemd werd als rechter bij het Hooggerechtshof van Florida voordat ze aantrad bij een federaal hof van beroep in Atlanta, haar huidige functie. Trump zei woensdag uitdrukkelijk dat hij geen afspraak heeft gepland met Lagoa.

LEES OOK: Amerikaanse president wordt vrijwel altijd herkozen, tenzij er een recessie is: kan Trump ondanks zwaken economie de winst pakken?