Donald Trump zou naar verluidt gedreigd hebben om Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse koepel van centrale banken, te ontslaan.

Voorzitter van de Federal Reserve (Fed) Powell heeft woensdag voor de vierde keer dit jaar de beleidsrente verhoogd. Daarbij negeerde hij de protesten van de Amerikaanse president, die dat nu kennelijk beu is.

Trump zou Powells mogelijke exit al binnenskamers hebben besproken, lieten twee van zijn adviseurs aan persbureau Bloomberg weten. De adviseurs zouden de president herhaaldelijk hebben gewaarschuwd voor de gevolgen van het ontslag van Powell. Het zou wel eens ten koste kunnen gaan van zijn politiek kapitaal.

Maar Trump is ervan overtuigd dat een zoveelste renteverhoging de Amerikaanse economie geen goed doet. Het is een’fout’ en de ‘grootste bedreiging’, zei hij in oktober. “Ze (de Fed) zijn zo strak. Ik denk dat de Fed gek is geworden.”

Integriteit Federal Reserve in gevaar

Powell nam afgelopen februari het stokje over van econoom Janet Yellen als baas van de Fed.

Als Powell zijn termijn van vier jaar niet kan uitzitten, zou dat de integriteit van de Amerikaanse centrale bank in gevaar brengen.

De Fed staat of valt met zijn reputatie van onafhankelijk instituut. Wanneer dit wankelt, kan dat grote gevolgen hebben op de financiële markten. Beleggers vertrouwen erop dat het beleid losstaat van de politiek in het Witte Huis.

Lees ook op Business Insider

Toen Powell benoemd werd, prees Trump de nieuwe voorzitter nog.

“Hij is sterk, hij is toegewijd en hij is slim”, zei Trump in november 2017. “De Fed krijgt met Jay aan het roer de leider die het de komende jaren nodig heeft.”

Afgelopen woensdag stemde het Open Market Committee (FOMC) van de Fed voor een verhoging van de rente met 25 basispunten, van 2,25 tot 2,50 procent, de grootste rentesprong sinds 2008.

LEES OOK: Deze opvallende foto toont hoeveel generaals van de Marine inmiddels hebben gebroken met Donald Trump