Enkele medewerkers van voormalig president Donald Trump denken dat een van zijn familieleden de FBI heeft getipt over de aanwezigheid van geheime documenten in het resort Mar-a-Lago, meldt de Britse krant The Guardian.

Na de huiszoeking van 8 augustus in de woning van Trump in Florida begonnen medewerkers te speculeren over wie er met de FBI contact zou kunnen hebben gehad. Dit geven meerdere bronnen uit de omgeving van Trump aan tegenover The Guardian

Bij de huiszoeking namen agenten meer dan een dozijn dozen met geheime informatie in beslag. Het leek erop dat ze specifieke informatie hadden over waar ze moesten zoeken.

Speculaties over mogelijke informanten richtten zich aanvankelijk op politieke assistenten van Trump en het personeel van het resort in Mar-a-Lago. Maar vervolgens breidde het giswerk zich uit tot de naaste familie van Trump.

Volgens de bronnen van The Guardian waren sommige medewerkers ervan overtuigd dat alleen een familielid van Trump de FBI naar een bepaalde leren doos en de locatie in het huis van Trump zou kunnen verwijzen.

Zowel Mary Trump, een nicht én groot criticaster van de oud-president, als zijn voormalige advocaat Michael Cohen hebben publiekelijk gespeculeerd dat Jared Kushner, de schoonzoon van de voormalige president, de informant zou kunnen zijn. Maar zij hadden geen bewijs om deze beweringen te onderbouwen.

De FBI heeft de inval in Mar-a-Lago uitgevoerd op basis van informatie uit onder andere een getuigenverklaring. Hierin stond dat Trump bepaalde informatie die door het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Nationale Archieven was opgevraagd, niet had ingeleverd.

The New York Times meldde dat federale agenten via een dagvaarding bewakingsbeelden verkregen van een gang in de buurt van de opslagruimte waar de documenten werden bewaard.

Het ministerie van Justitie heeft de rechter gevraagd om de aanvraag voor de huiszoeking niet vrij te geven. Hierin staat de waarschijnlijke aanleiding voor de huiszoeking. Het vrijgeven van de aanvraag zou een indicatie kunnen geven over de reikwijdte van het FBI-onderzoek. Trump heeft gezegd dat hij wil dat het document openbaar wordt gemaakt.

LEES OOK: Trump ‘liegt bijna zeker’ over het vrijgeven van meegenomen documenten, zegt zijn voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur