Om zijn officiële bekendmaking van importheffingen op buitenlands metaal extra luister bij te zetten, werd Donald Trump geflankeerd door werknemers uit de staalindustrie. Het pr-moment kreeg een onverwachte wending toen de president omhoog wees en tegen een van de arbeiders zei: ,,Je vader Herman kijkt naar beneden, hij is heel trots op je”.

,,Hij leeft nog”, antwoordde de man. ,,O ja?”, antwoordde Trump, die het tegendeel had aangenomen. ,,Dan is hij nog trotser.”

Bekijk het pijnlijke moment hier:

Om duidelijk te maken wat voor werk ze doen, hadden sommige van de staalarbeiders voor de gelegenheid hun helm meegenomen.

Uitzondering voor buurlanden

De Amerikaanse importtarieven op buitenlands staal en aluminium gaan voorlopig niet gelden voor buurlanden Canada en Mexico. Andere landen kunnen met de Verenigde Staten in onderhandeling gaan over de heffingen die over ruim twee weken van kracht worden, zei president Donald Trump bij de ondertekening van zijn omstreden plannen.

Het gaat om een heffing van 25 procent voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium. Trump wil met die ingreep de staalindustrie in zijn land nieuw leven inblazen en zo ook voor meer werkgelegenheid zorgen. Volgens Trump is zijn plan tevens in het belang van de ,,nationale veiligheid”. Maar kenners vrezen een internationale handelsoorlog.

Met buurlanden Canada en Mexico wordt momenteel onderhandeld over een herziening van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA. Vandaar dat zij meteen al een uitzondering krijgen.

Brussel wil ook uitzondering

Ook de EU moet worden uitgezonderd van de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. ,,Ik zal hierover de komende dagen meer duidelijkheid proberen te krijgen”, twitterde EU-handelscommissaris Cecilia Malmström kort na de ondertekening door president Donald Trump van zijn besluit om op de invoer van buitenlands staal 25 procent en 10 procent aluminium te leggen.

Malmström heeft zaterdag in Brussel een onderhoud met de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer: ,,De EU is een nauwe bondgenoot van de VS. Daarom vinden wij dat ook de EU niet door deze maatregelen moet worden getroffen. Ik kijk uit naar het gesprek met Lighthizer”, aldus Malmström.