- Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent is de onzekerheid over handelstarieven een onderhandelingstactiek.
- Bessent zegt tegen CNN dat landen “met ons kunnen spelen bij onderhandelingen” als de VS ze “te veel zekerheid” geeft.
- De VS en China hebben voor de komende 90 dagen over en weer hun tarieven verlaagd tot 115 procent.
- Lees ook: Markten halen opgelucht adem na tijdelijk handelsakkoord tussen VS en China, maar voor hoelang?
De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent zei zondag dat president Donald Trump “strategische onzekerheid” inzet als onderhandelingstactiek in zijn handelsbesprekingen met andere landen.
Bessent werd door CNN gevraagd naar wat de onzekerheid over de heffingen betekent voor kleine bedrijven in de Verenigde Staten.
“We zijn niet van de ene op de andere dag in deze vreselijke handelssituatie met China en de rest van de wereld terechtgekomen”, zei Bessent tegen CNN. “En president Trump is hierover aan het heronderhandelen en strategische onzekerheid is een onderhandelingstactiek.”
“Dus als we te veel zekerheid geven aan andere landen, dan zullen ze met ons spelen tijdens de onderhandelingen”, ging Bessent verder. “Ik heb er vertrouwen in dat aan het eind van de onderhandelingen de retailers, het Amerikaanse volk en Amerikaanse werknemers beter af zijn.”
Trump kondigde op 2 april zijn heffingen aan. Het basistarief van 10 procent ging in op 5 april. De hogere tarieven die per land verschillen gingen op 9 april, maar Trump kondigde nog diezelfde dag een pauze van 90 dagen aan. Al dat aankondigen, pauzeren en intrekken van importheffingen leidde tot een grote uitverkoop op de beurzen.
De pauze gold echter niet voor China, dat de tarieven in april zag oplopen tot 145 procent.
Vorige week kondigde Bessent aan dat de VS een akkoord heeft gesloten met China om de tarieven voor 90 dagen te verlagen. De VS verlaagt de importheffingen op Chinese goederen van 145 procent naar 30 procent en China doet dat andersom van 125 procent naar 10 procent.
"We willen ons niet loskoppelen van China", zei Bessent zondag tegen CNN. "President Trump wil China juist openstellen voor zakendoen, maar de productie willen we terughalen."
"Tijdens de coronapandemie realiseerden we ons dat we een aantal hele strategische tekortkomingen hadden, zoals bijvoorbeeld met medicijnen, halfgeleiders, staal en de andere producten. Dus op middellange termijn is het doel die strategische industrieën zo snel mogelijk terug te halen", zegt Bessent.