De Russische president Vladimir Poetin heeft in 2016 opdracht gegeven voor een ,,beïnvloedingscampagne” gericht op de Amerikaanse verkiezingen met de bedoeling het democratisch proces te ondermijnen en de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton te belasteren. Dat staat in een rapport dat de veiligheidsdiensten vrijdag naar buiten brachten.

Maar uit het vrijgegeven rapport staat niet of het de beïnvloedingscampagne ook daadwerkelijk invloed heeft gehad op de uitkomst van de verkiezingen. De verkozen president Donald Trump liet in een verklaring weten dat “er absoluut geen effect was op de uitkomst van de verkiezingen”. Trump noemt daarnaast niet specifiek de Russen, terwijl de veiligheidsdiensten dat wel doen.

“Hoewel Rusland, China, andere landen en individuën continu proberen de cyberinfrastructuur van onze overheden, bedrijven en organisaties zoals de Democratic National Committee proberen te kraken, was er absoluut geen effect op de uitkomst van de verkiezingen”, aldus Trump. Hij benadrukt daarnaast dat er geen stemmachines zijn gehackt.

Maar in het rapport, dat is vrijgegeven door de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, staat specifiek dat het niet “de impact dat Russische activiteiten op de uitkomst van de verkiezingen in 2016” behandelt. “De taak van de inlichtingendiensten is om te monitoren, en te beoordelen welke intenties, capaciteiten en acties buitenlandse actoren hebben; en niet het analyseren van Amerikaanse politieke processen of de publieke opinie.”In het rapport staat alleen informatie over wie volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten verantwoordelijk is voor de hacks binnen de Democratische Partij en wat de “beïnvloedingscampagne” verder omvatte. “Wij stellen dat de Russische president Vladimir Poetin de opdracht heeft gegeven om de campagne te beïnvloeden”, staat in het rapport. “De Russische doelen waren om het publieke vertrouwen in het democratische proces te ondermijnen, presidentskandidaat Clinton in diskrediet te brengen en haar potentiële presidentschap schade toe te brengen.”

In het rapport staat ook dat Rusland heeft geprobeerd om Trump aan de overwinning te helpen. “Poetin en de Russische overheid hadden een duidelijke voorkeur voor Trump. Poetin en de Russische overheid wilden de overwinningskansen van Trump verhogen door Clinton in het publiek in diskrediet te brengen.” De CIA en FBI zouden een sterk vertrouwen hebben in dit oordeel en de NSA is er redelijk van overtuigd.