De toezichtcommissie van het Huis van Afgevaardigden heeft opnieuw een dagvaarding afgegeven voor Mazars USA, het accountantskantoor van Donald Trump.

De commissie wil graag acht jaar aan belastingaangiften van de voormalige Amerikaanse president inzien.

Afgelopen week kreeg de officier van justitie van Manhattan voor het eerst toegang tot de belastingdocumenten van Trump.

Het accountantskantoor van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft een dagvaarding gekregen van de commissie van toezicht van het Huis van Afgevaardigden. Dat meldt advocaat van het Huis van Afgevaardigen Doug Letter dinsdag.

Onderzoekers van het Congres proberen al geruime tijd om acht jaar aan belastingaangiftes van Trump te krijgen die zijn opgesteld door accountantskantoor Mazars USA.

De eerste dagvaarding van het Huis van Afgevaardigden werd afgelopen juli door het Hooggerechtshof afgewezen, aldus Politico.

Maar vorige week verwierp het Hooggerechtshof, na bijna vier maanden vertraging, de pogingen van Trump om zijn belastingaangiften verborgen te houden voor de officier van justitie van Manhattan.

Lees ook op Business Insider

De afgelopen vijf jaar heeft Trump geweigerd om zijn belastinggegevens vrij te geven en hij heeft er alles aan gedaan om ze geheim te houden.

Onderzoek loopt sinds 2017

De officier van justitie van Manhattan Cyrus Vance Jr. begon in 2017 een onderzoek naar de financiën van Trump. De uitspraak van het Hooggerechtshof is in het voordeel van Vance.

De rechterlijke uitspraak die justitie in New York toegang geeft tot de belastingaangiften van Trump, maakt het ook makkelijker voor de toezichtcommissie om de dagvaarding opnieuw uit te vaardigen.   

Democraten in het Amerikaanse Congres stellen dat de toegang tot de fiscale rapportages van Trump nog altijd een publiek belang dient.

“Al meer dan 22 maanden krijgt de commissie geen toegang tot belangrijke informatie die nodig is om wetgevende maatregelen te nemen”, zegt voorzitter van de toezichtcommissie Carolyn Maloney in een memo.

Ze voegt hieraan toe: “De wetgevende inspanningen van de commissie blijven net zo belangrijk voor het Amerikaanse volk als ze waren voordat president Trump het Witte Huis verliet op 20 januari 2021.”  

LEES OOK: Trump heeft eindelijk zijn belastingpapieren overgedragen aan openbare aanklagers in New York: een goudmijn aan informatie