• Triodos Bank wil dat zijn certificaten, een soort alternatief voor aandelen, binnenkort verhandelbaar zijn op een alternatieve beurs en treft hiervoor voorbereidingen.
  • De handel in deze certificaten is al bijna een jaar bevroren en dat is een probleem voor de eigenaren van deze stukken.
  • Naar verwachting staat certificaathouders een verlies van minimaal 30 procent te wachten.
  • Lees ook: Triodos Bank overweegt beursgang om geld op te halen en certificaten verhandelbaar te maken

Triodos Bank wil dat zijn certificaten, een soort alternatief voor aandelen, binnenkort te verhandelen zijn op een alternatieve beurs.

Eigenaren van de stukken zitten al bijna een jaar met het probleem dat de handel in de certificaten is bevroren. Om die impasse te doorbreken treft de financieel dienstverlener voorbereidingen om een notering te krijgen op een besloten handelsplatform.

Triodos, dat zich als duurzame bank profileert, geeft met de certificaten een soort aandelen uit die niet op de beurs kunnen worden verhandeld. De financieel dienstverlener faciliteert de handel nu nog zelf.

Certificatenhandel gestopt door coronacrisis

Normaal gesproken koopt Triodos “gedoseerd” certificaten terug als er meer verkooporders dan kooporders zijn, maar na het uitbreken van de coronacrisis wilden zoveel beleggers hun stukken te gelde maken dat de handel werd gestopt.

Om dit probleem op te lossen, moeten de beleggers de certificaten binnenkort kunnen verhandelen op een zogeheten multilateral trading facility, kortweg MTF.

Zo'n platform werkt in grote lijnen op dezelfde manier als bekendere aandelenbeurzen zoals Euronext in Amsterdam, maar alleen vooraf goedgekeurde deelnemers kunnen erop handelen.

Certificaathouders Triodos moeten rekenen op fors verlies

Volgens Triodos is het een groot voordeel dat de prijs voor zijn certificaten voortaan wordt gevormd door vraag en aanbod. Tot nu toe bepaalde de waarde van alle bezittingen van de bank de prijs van de stukken.

Om certificaathouders te compenseren voor de tijd dat ze hun belegging niet konden verzilveren wil de bank voor 14,4 miljoen euro aan certificaten terugkopen.

Per saldo staat de huidige certificaathouders van Triodos waarschijnlijk een forse waardedaling te wachten. Triodos schrijft in de persbericht dat de variabele handelsprijs 'aanzienlijk' lager kan zijn de huidige gegarandeerde handelsprijs. Uit navraag van het FD blijkt dat het om een geschat waardeverlies van 30 procent tot 45 procent gaat.

De Vereniging van Effectenbezitters toont zich tegenover de krant kritisch. "De certificaathouders zitten in een spagaat. In plaats van een bank te steunen in zijn maatschappelijke missie moeten zijn nu de rekening betalen met een aanzienlijke waardedaling", aldus een woordvoerder.

LEES OOK: Triodos Bank overweegt beursgang om geld op te halen en certificaten verhandelbaar te maken