Privé-jets zijn niet alleen voor miljardairs en topmannen met opgeblazen ego’s. Als de baas het slim uitkient, kan hij productieve werknemers net zo goed met een zakenjet op pad sturen.
Persoonlijke luxevliegtuigjes behoren traditioneel tot de uitstalling van miljardairs of topmannen van grote bedrijven die niet zonder kunnen.
Maar daar blijft het niet bij. In Duitsland is de markt voor zakelijk gebruik van privéjets volop in ontwikkeling, zo meldt zakenkrant FT Deutschland in een reportage.
Middelgrote bedrijven met werknemers die veel moeten reizen binnen Europa, zien de privéjet steeds meer als een alternatief voor het aanbod van reguliere luchtvaartmaatschappijen.
Groeimarkt
’s Morgens in Hamburg, ’s middags een zakenbespreking in München en ’s avonds door naar Rome. Via reguliere vluchten een helse opgave, waarbij je telkens stipt op tijd moet zijn voor je volgende vlucht. “Voor mij is een zakenjet werkgereedschap”, zegt de 35-jarige ondernemer Betram Holzwarth uit Beieren tegenover de FTD.
Partijen als Sophistic Air en Pro Air uit Frankfurt, of de Keulse aanbieder van zakenjetreizen op maat Pro Sky zien sinds de crisis van 2009 een groeiende markt, waarbij ze ook een concurrentie treden met de grotere luchtvaartmaatschappijen.
Soms goedkoper
Zo kan het bij zakenreizen waarbij groepen tot 12 werknemers op pad moeten, goedkoper zijn om dit via een privéjet te regelen. Mits het om hoogproductieve en goedverdienende employees gaat. "Als ik vier werknemers die 500 euro per uur verdienen in zo'n jet zet, kunnen ze werken, verliezen ze geen tijd op luchthavens met wachten en scheelt dat pakweg tweeduizend euro per uur", aldus ondernemer Holzwarth.
Op bepaalde trajecten is de privéjet gunstiger voor kleine groepen, als je kijkt naar de tarieven voor de businessclass bij reguliere luchtvaartmaatschappijen. FT Deutschland noemt als voorbeeld de afstand Frankfurt am Main-Nice, waar businessclass-tickets als gauw 1.400 euro kosten en een privéjet beschikbaar is voor 7.800 euro. Vanaf zes personen ben je dan goedkoper uit.
Vergadertijgers
Aanbieders van jetvluchten benadrukken uiteraard dat de klant koning is. Wie betaalt, mag de piloot ook even laten wachten, als een vergadering een beetje uitloopt: "Het is jouw piloot. Hij brengt je naar de luchthaven, staat voor je klaar en wacht", aldus Joe Kurta van de Duitse aanbieder Call a Jet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl