Het treinverkeer in heel Nederland is verstoord door een telefoonstoring op de verkeersleidingsposten.

Sinds 19.00 uur is er weer beperkt treinverkeer mogelijk.

De verwachting is dat het treinverkeer de rest van donderdagavond nog last houdt van de storing.

Het treinverkeer in heel Nederland heeft aan het begin van de avond plat gelegen door een telefoonstoring op de verkeersleidingsposten, meldde de NS. Er was geen communicatie met de verkeersleiding op verschillende stations.

Sinds 19.00 komt het treinverkeer weer beperkt op gang. Doordat de NS veel logistieke aanpassingen in de inzet van treinen en personeel moet doen omdat die op veel plekken gestrand zijn, verwacht de vervoerder dat de rest van de donderdag het treinverkeer niet meer volgens planning verloopt. Ook de reisplanner zal door veel “lastminuteaanpassingen” niet volledig actueel zijn, aldus de NS.

De vervoerder is niet van plan vervangend vervoer in te zetten. “Nee, dat doen we niet en dat komt omdat daar eigenlijk geen beginnen aan is. Er kunnen zo’n duizend mensen in een trein en misschien vijftig in een bus, dus dat is geen doen”, aldus een NS-woordvoerster. NS en spoorbeheerder ProRail raden mensen aan hun reis zoveel mogelijk uit te stellen.

Eind mei legde een storing bij het telefoniesysteem van provider Mobirail de communicatie tussen machinisten en treinverkeersleiders stil. Die verbinding was volgens ProRail essentieel om treinen te laten rijden. Daarom werd het treinverkeer in een groot deel van het land stilgelegd. Onduidelijk is of de oorzaak van het probleem donderdag ook bij de provider ligt. “Het lijkt er niet op, maar dat zoeken we op dit moment uit”, aldus een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.