Elektronicagigant Samsung heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van sterke verkopen van zijn nieuwe smartphone Galaxy S7. Een stevig contrast met Apple.

De omzet van Samsung nam mede door de sterke verkopen van de Galaxy S7 met 5,6 procent toe tot omgerekend bijna 39 miljard euro, meldde het technologieconcern donderdag op grond van definitieve resultaten.

Samsung, dat ook onder meer consumentenelektronica, chips en beeldschermen maakt, boekte een operationele winst van omgerekend 5,2 miljard euro. Dat is bijna 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf werd daarbij ook geholpen door een zwakkere koers van de Zuid-Koreaanse won.

De Galaxy S7 werd in maart op de markt gebracht, waar Samsung zijn nieuwe smartphones doorgaans pas in april uitbrengt. Daardoor gaf het toestel de verkopen van mobiele apparaten, goed voor ruim de helft van de totale omzet, al in het eerste kwartaal een duwtje in de rug.

Galaxy S7

Ook in het tweede kwartaal verwacht Samsung nog te profiteren van het succes van de Galaxy S7, die ook in een grotere en luxere variant verkrijgbaar is. Wel waarschuwt het dat de vraag naar smartphones en tablets naar verwachting verderop in het jaar onder druk komt te staan.

De consumententak dankte zijn toegenomen winst met name aan een sterke verkoop van luxe televisies en huishoudelijke apparaten. Ook de vooruitzichten voor het tweede kwartaal zijn gunstig. Samsung gaat er vanuit dat veel consumenten sportevenementen als de Olympische Spelen op een nieuwe televisie willen bekijken.

De chipdivisie had last van een zwakkere vraag vraag naar geheugenchips. Door zwaarder in te zetten op duurdere producten wist het onderdeel desondanks de resultaten te verbeteren. Voor de komende periode wordt een voorzichtig herstel van de markt voorzien.

Tik voor Apple

Apple, de grote concurrent van Samsung op de smartphonemarkt, heeft voor het eerst in dertien jaar een omzetdaling in de boeken gezet, vooral onder druk van een gedaalde verkoop van iPhones, zo maakte het Amerikaanse technologieconcern dinsdag na het slot op Wall Street bekend.

De omzet zakte in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar tot 50,6 miljard dollar, van 58 miljard dollar een jaar eerder.

De verkoop van iPhones bedroeg 51,2 miljoen stuks, tegen 61,2 miljoen vorig jaar. Het is voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 dat de smartphone minder goed werd verkocht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl