Topman Warren East van motorenfabrikant Rolls-Royce heeft werknemers van het concern tot rust gemaand na het instappen van de activistische investeerder ValueAct Capital. Dat bleek zondag uit een memo van East die aan het personeel van Rolls-Royce is verstuurd.

Volgens East is het zaak ValueAct te overtuigen van de huidige koers van het bedrijf. ValueAct heeft sinds eind juli een belang van ruim 5 procent in Rolls-Royce. Het instappen van het hedgefonds voedde de geruchten over de verkoop van onderdelen of een splitsing van het bedrijf. “Laten we in discussie gaan in plaats van weg te duiken”, aldus East in de memo.

Rolls-Royce kampt met een lagere vraag naar vliegtuigmotoren. Daarnaast voelt het bedrijf de zwakte in de olie- en gasmarkt. Vorige maand versoberde Rolls-Royce de verwachtingen voor het hele jaar, nadat eerder de prognoses voor 2015 ook al naar beneden werden bijgesteld.

Beurswaarde Rolls-Royce omhoog

ValueAct heeft meer dan 18 miljard dollar aan vermogen onder beheer. Eerder wist het hedgefonds ook al veranderingen teweeg te brengen bij bedrijven als Microsoft en Sara Lee.

Nadat bekend werd dat ValueAct een belang had genomen in Rolls-Royce zag het bedrijf zijn beurswaarde met 13 procent stijgen. Dat was de grootste tweedaagse sprong van het aandeel Rolls-Royce in bijna zeven jaar. Beleggers zouden speculeren op een verkoop van de minder presterende onderdelen.

East erkende dat het sommige investeerders lukt om "drastische" wijzigingen voor elkaar te krijgen. "Maar meestal zijn het speculanten die kansen zien om in te stappen bij een bedrijf dat een metamorfose ondergaat", aldus East.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl