Topman Piet Moerland van Rabobank stopt in 2014 als bestuursvoorzitter.

Dat maakte Rabobank donderdag bekend.

De 64-jarige Moerland  leidt de grootste bank van Nederland sinds juli 2009. Hij bezette vanaf 1979 hoge posities bij Rabobank. Wie zijn opvolger wordt is nog niet bekend.

Voorzitter Wout Dekker van de raad van commissarissen stelde donderdag in een persverklaring dat de beslissing van Moerland ‘logisch’ is, gelet op het feit dat Moerland volgend jaar 65 wordt.  “De raad van commissarissen zoekt naar een geschikte opvolger. Hierbij zullen wij zeer grondig te werk gaan en zowel interne als externe kandidaten  beoordelen.”

Rabobank en de crisis

Rabobank zeilde onder leiding van Moerland aanvankelijk soepel door de financiële crisis die banken in 2008 overviel. Als enige grootbank hoefde Rabobank geen steun te zoeken bij de Nederlandse staat.

Wel worstelde de bank in toenemende mate met de strengere regelgeving die op banken is afgekomen. De coöperatieve bank rust aan de ene kant op de relatief grote zelfstandigheid van de 135 lokale Rabobanken. Maar de vertrouwelijke relaties tussen lokale Rabobanken en hun klanten aan de ene kant, en de behoefte aan controle vanuit het hoofdkantoor in Utrecht, zorgden wel voor toenemende spanningen.

Donderdagochtend kondigde Moerland, voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van de Rabobank, in het Financieele Dagblad aan dat het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht de teugels gaat aanhalen. “Dat is onvermijdelijk door onder meer de nieuwe regelgeving, het aangescherpt toezicht van DNB en AFM en het veranderende klantgedrag.”

Lees ook op Business Insider

Dit betekent naast een forse reductie van het personeel, uniformisering van processen en producten, waaronder de beoordeling van het financiële profiel van klanten. Het aantal lokale Rabobanken wordt daarbij de komende anderhalf jaar teruggebracht van 135 naar 100. Moerland zal dit reorganisatieprogramma nog maar zeer beperkt zelf uitvoeren.

Begin dit jaar ontstond er spanning in de Raad van Bestuur van Rabobank tussen Moerland en financieel bestuurder Bert Bruggink over de positie van Rabobankbestuurder Gerlinde Silvis. Moerland stelde donderdag tegenover het FD dat die kwestie is opgelost en dat top in goede harmonie heeft samengewerkt aan het herstructureringsplan ‘Visie 2016’.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl