Topman Dick Boer van Ahold Delhaize treedt af en zal per 1 juli worden opgevolgd door Frans Muller. Verder wordt Jan Hommen de nieuwe president-commissaris van het Nederlands-Belgische supermarktconcern.

Er werd in de media al gespeculeerd dat Boer zou opstappen. Hij is sinds de fusie tussen Ahold en Delhaize topman van het concern, met de Nederlander Muller als vicetopman. Muller stond sinds 2013 aan het roer van Delhaize. Boer blijft tot medio 2019 nog betrokken bij Ahold Delhaize als adviseur.

Voormalig ING-topman Hommen zal na de jaarvergadering op 11 april het stokje overnemen van president-commissaris Mats Jansson die dan aftreedt. Twee andere commissarissen stappen dan ook op. Jansson was voorzitter van de raad van toezicht van het bedrijf sinds de fusie in juli 2016. Hommen was tussen 2013 en 2016 ook al president-commissaris bij het concern.

Vragen aandeelhouders over beschermingsconstructie

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil bij de jaarvergadering van 11 april opheldering van Ahold Delhaize over de beschermingsconstructie bij het supermarktconcern. De beleggersclub vindt dat aandeelhouders hun stem moeten kunnen geven over de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize.

Dankzij die stichting kunnen ongewenste kopers van het supermarktconcern worden geweerd of een opsplitsing worden tegengehouden. In december moet deze constructie worden verlengd. Op de jaarvergadering van Ahold Delhaize op 11 april zal verlenging van de stichting worden besproken, maar het is geen stempunt.

De VEB wil weten waarom dit punt in 2016 oorspronkelijk op de agenda stond ter stemming en daarna alleen nog als discussiepunt. Het stempunt werd destijds van de agenda geschrapt nadat stemadviesbureau Glass Lewis aandeelhouders had geadviseerd tegen te stemmen. In 2017 kwam dit zonder opgaaf van reden niet meer op de agenda te staan. De VEB vindt juist dat voor verlenging het bestuur van Ahold Delhaize op grond van de wet de machtiging of instemming van de aandeelhoudersvergadering nodig heeft.

De kritiek van de VEB is vergelijkbaar met die van het Franse activistische hedgefonds CIAM. Die aandeelhouder vindt dat de beschermingsconstructie moet worden opgeheven.

Lees ook op Business Insider