Een rel over de kosten van reisjes van het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit leidt tot het terugtreden van Theo Langejan en Eitel Homan.

De bestuursleden van de Raad van Bestuur van Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben hun functie ,,in het belang van de NZa’’ ter beschikking gesteld.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) respecteert dat besluit en heeft het tweetal uit hun functie ontheven, meldt het ministerie van VWS dinsdag.

Dienstreizen top Nederlandse Zorgautoriteit

De twee bestuursleden, Theo Langejan en Eitel Homan, hebben hun besluit genomen vanwege alle ophef die er is over kosten van (dienst)reizen door het NZa-bestuur.

Beiden geven overigens wel aan dat ze afstand nemen van berichtgeving dat reizen regelmatig werden betaald door organisaties of bedrijven waar de NZa toezicht op moet houden of die opdrachten krijgen van de zorgautoriteit.

Schippers wil snel duidelijkheid hebben over de kwestie van de bestuurskosten en vraagt het oordeel van een externe accountant. De minister laat al onderzoek doen naar onder meer het functioneren van de NZa. Dat onderzoek volgde nadat een NZa-medewerker zelfmoord pleegde en een dossier naliet van misstanden bij de toezichthouder.

Politieke druk op Zorgautoriteit

Het aftreden van de bestuurstop komt na forse kritiek op het handelen van de Zorgautoriteit. GroenLinks en SP stelden zaterdag vanuit de Tweede Kamer dat topman Langejan uit zijn functie moest worden gezet. In elk geval zolang nog onderzoek zou lopen naar de NZa. De partijen melden dat in reactie op een publicatie in NRC Handelsblad over buitenlandse dienstreizen.

Volgens de krant zijn regelmatig reizen betaald door organisaties of bedrijven waar de NZa toezicht op moet houden of die opdrachten krijgen van de Zorgautoriteit. In het geval van bestuursvoorzitter Langejan zou het volgens NRC gaan om driekwart van zijn dienstreizen.

.,Je moet van alle smetten vrij zijn als toezichthouder. De geloofwaardigheid als ‘streng toezichthouder’ is weg’’, zei Renske Leijten van de SP in een reactie. ,,Kennelijk voelt de NZa-top zich boven haar eigen regels staan. Dit beschadigt de NZa'', aldus Linda Voortman van GroenLinks.

Wie betaalt dienstreizen?

Een woordvoerster van de NZa gaf zaterdag in een reactie aan tegenover persbureau ANP aan dat de topman een aantal keer vanwege een nevenfunctie bij Bending the Cost Curve naar het buitenland is gereisd. Hij was spreker op congressen en zijn reizen werden vergoed door adviesbureau PwC, dat achter het project en de bijbehorende symposia zit.

Als de NZa zelf interesse heeft in een congres, betaalt de organisatie alle kosten wel degelijk zelf. ,,Tenzij we spreken, dan accepteren we een vergoeding'', aldus de woordvoerster.

Lees ook

Eduard Bomhoff: kritiek op woekerwinst zorgverzekeraars misplaatst, schuld bij overheid

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl