Verborgen op de zesde verdieping van een luxe winkelcentrum in Nanjing is China, kun je een unieke toiletervaring beleven.

Ontworpen door X+Living, een architectenbureau uit Shanghai, ziet het chique toilet van Deji Plaza eruit als een weelderige tuin rechtstreeks uit een sprookje.

Openbare wc’s roepen voor veel mensen niet bepaald prettige herinneringen op, maar stap dit Chinese toilet binnen en je zou weleens van gedachten kunnen veranderen.

Foto: SFAP

"We hebben dit project ontworpen als een eerbetoon aan de steeds verder weg gelegen lente, gegeven de huidige milieucrisis. Daarom introduceren we het thema 'Lentetuin'", vertelde Li Xiang, de hoofdontwerper en oprichter van het bedrijf, aan Insider.

Geïnspireerd door de natuur maakte Li van bloemen, planten en insecten abstracte vormen die het interieur van de toiletruimte versieren. 

Foto: SFAP

Een lange gang die als een wandeling door een tuin voelt, voert bezoekers naar het toilet.

Bloemvormige wandlampen en ornamenten geïnspireerd door insecten sieren het plafond, terwijl de groene muren planten herbergen die met hun takken en bladeren door tralies steken. Zelfs de glanzende vloer heeft een patroon dat lijkt op de vleugels van een vlinder.

Foto: SFAP

Aan het einde van de gang is een loungehoek met een bank in de vorm van bloemblaadjes en die de mannen- en vrouwentoiletten scheidt.

Foto: SFAP

Alle interieurelementen en meubels zijn op maat ontworpen, aldus Li. 

"We hebben ook veel kleine functionele details geïntegreerd die de bezoekers van alle gemakken voorzien", voegde Li eraan toe. "We hebben bijvoorbeeld draadloze oplaadpunten geplaatst in het kleedgedeelte van de wasruimte, terwijl de wastafels op verschillende hoogtes zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van zowel volwassenen als kinderen."

Foto: SFAP

Li gebruikte ook automatische deuren die vanzelf open en dicht gaan om het toilet toegankelijker te maken en gebruikte zachtere lampen in de wc voor een comfortabele sfeer voor moeders en kinderen.

Foto: SFAP

De ontwerpdetails in de ruimte zijn zowel mooi om te zien als functioneel, aldus Li: "De integratie is soepel en onmerkbaar, maar kan bezoekers toch verrassen en gemak bezorgen tijdens het gebruik."

LEES OOK: Xi Jinping klaar voor derde termijn als Chinese president: 8 dingen die je moet weten over de machtigste man ter wereld