Grootbanken die vanaf volgend jaar onder het toezicht van de Europese Centrale Bank vallen, zullen al snel een miljoen euro per jaar kwijt zijn aan toezichtkosten. Dat kan zelfs oplopen tot 15 miljoen per jaar.

Het toezicht dat de Europese Centrale Bank (ECB) in het kader van de bankenunie op de financiële instellingen zal uitoefenen, kost de Europese banken volgend jaar in totaal zo’n 260 miljoen euro. Dat is een eerste aanname die de centrale bank dinsdag publiceerde in een zogeheten ‘consultatie’ over de toezichtkosten.

Kosten toezcht ECB: vaak 7 ton tot 2 miljoen euro

De grootste banken betalen ongeveer 15 miljoen euro, terwijl de kleinste circa 2000 euro bijdragen.

De meeste van de rond de 130 instellingen die onder het toezicht komen te vallen van de ECB, betalen tussen de 700 duizend en twee miljoen euro per jaar.

In Nederland krijgen grootbanken Rabobank, ING, ABN Amro en SNS Bank te maken met toezicht door de ECB. De kosten van het Europese toezicht, komen bovenop de bijdragen die banken aan nationale toezichthouders moeten leveren.

Volgens de jongste raming van De Nederlandsche Bank (DNB) moeten alle Nederlandse banken dit jaar samen 55,3 miljoen euro ophoesten als bijdrage voor het toezicht.

Bron: ANP/z24

Lees ook op Business Insider

Lees ook:

Bankenunie jaagt Nederlandse banken op extra kosten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl