• SP-Kamerlid Renske Leijten wil een onderzoek naar de nieuwste onthullingen over de toeslagenaffaire.
  • Tijdens hun verhoor ontkenden de twee hoogste ambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën op de hoogte te zijn van een geheimgehouden memo over de toeslagenaffaire.
  • Uit een reconstructie van RTL Nieuws en Trouw blijkt echter dat zij er destijds wel degelijk van af hebben moeten geweten.

De advocaat van de Tweede Kamer moet een onderzoek doen naar de nieuwste onthullingen over de affaire met de kinderopvangtoeslag. Dat vindt SP-Kamerlid Renske Leijten.

Ook moet er nog vóór het zomerreces een debat komen over het rapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK).

RTL Nieuws en Trouw meldden donderdagavond dat een intern memo van de Belastingdienst uit 2017, waarin werd geconcludeerd dat deze dienst onrechtmatig handelde door toeslagen stop te zetten en gedupeerde ouders recht hadden op compensatie, in 2019 al op hoog niveau werd besproken op het ministerie.

Onwetendheid tijdens verhoor

Voormalig baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek zei in zijn verhoor voor de POK dat hij het memo niet kende, maar RTL en Trouw meldden op basis van een reconstructie dat het memo in 2019 in het bijzijn van Uijlenbroek is besproken.

Ook de ambtelijke baas van het departement, Manon Leijten, kon zich het document niet herinneren, zei ze tegen de POK.

Na het overleg werd ook besloten het stuk niet te archiveren, waardoor het later niet boven tafel kon komen door vragen van het parlement of een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Renske Leijten krijgt steun van twee Kamerleden

Renske Leijten wil niet direct conclusies trekken over de getuigenissen van de twee, maar wil wel de parlementair advocaat "zorgvuldig" naar de kwestie laten kijken.

"Ik ben politicus, ik wil het graag juridisch laten doen. Het is lastig dat nu zelf al te zeggen, of er gelogen is." Ook wil ze weten "waarom zo'n memo verdwijnt". "Wie besluit zoiets?"

De SP'er krijgt steun van Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Henk Nijboer van de PvdA. Beiden vinden dat er advies moet worden ingewonnen bij de parlementair advocaat. Bovendien wil Grinwis een debat in de Kamer. "De toeslagengifbeker is nog lang niet leeg", twitterde hij.

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) wilde niet op de kwestie ingaan. "Er wordt onderzoek gedaan door (accountantskantoor) PwC naar aanleiding van vragen uit de Kamer. Dat wachten we rustig af."

LEES OOK: Kabinet neemt alle private schulden over van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire