• Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA. Dat maakte hij donderdag via Facebook bekend.
  • Asscher lag onder vuur na een vernietigend rapport over de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Die affaire speelde in de tijd dat hij minister was in het kabinet-Rutte II.
  • Naast Asscher worden in dat rapport ook Frans Weekers, Eric Wiebes en premier Mark Rutte (allen VVD) specifiek genoemd als grondleggers van de fraude-aanpak.
  • In een videoboodschap haalt Asscher uit naar andere politici die in deze affaire kiezen voor ’tactisch zwijgen’.

Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker voor de PvdA. De fractievoorzitter in de Tweede Kamer zegt dat in een videoboodschap op Facebook. Omdat de discussie over zijn positie het nu niet mogelijk maakt naar andere zaken te kijken, zoals “het Nederland na corona” heeft hij besloten toch zijn positie als lijsttrekker ter beschikking te stellen.

Asscher stelt in zijn boodschap vandaag dat de democratie meer wint door fouten toe te geven dan “door tactisch te zwijgen”.

Hij accepteert de kritiek op wat hij heeft gedaan als minister, maar stelt ook vast dat de discussie over zijn rol het nu niet mogelijk maakt verder te kijken. Daarom stelt hij zijn positie als lijsttrekker nu beschikbaar.

In de video waarschuwt Asscher ook voor complottheorieën en “het bashen op onze democratie”.

Ouders 'gebrandmerkt als opzettelijke fraudeurs'

De commissie die het overheidsschandaal rondom de kinderopvangtoeslag heeft onderzoekt oordeelde hard over alle betrokken overheidsinstellingen.

Ouders is in deze slepende kwestie ‘ongekend onrecht’ aangedaan. Daarop kwam Asscher onder vuur te liggen en werd er openlijk gespeculeerd over de vraag of hij wel lijsttrekker kon zijn voor zijn partij.

Zowel het kabinet, de Tweede Kamer, de Belastingdienst als de rechtsspraak hebben ervoor gezorgd dat de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden in de affaire. Daarin werden tal van ouders “ten onrechte gebrandmerkt als opzettelijke fraudeurs”.

LEES OOK: Explosief rapport over toeslagenaffaire: ‘Ouders is ongekend onrecht aangedaan’