Corpulente vliegtuigpassagiers hoeven in de toekomst mogelijk geen twee stoelen meer te boeken. Een Engels bedrijf heeft vliegtuigstoelen ontworpen die kunnen worden afgesteld op het formaat van de reiziger. 

Dat schrijft de Los Angeles Times.

Het Londense ontwerpbureau Seymourpowell ontwikkelde een rij van drie vliegtuigstoelen die op een bank lijken. Zowel de rugleuningen als de zitvlakken zijn gevoerd met flexibel materiaal en bedekt met één lap stof.

Omdat de stoelen een geheel vormen is het mogelijk de arm- en hoofdleuningen van de middelste stoel te verstellen. Extra ruimte in één of twee van de drie stoelen gaat zo ten koste van de ruimte in de andere stoel(en).

In een demonstratievideo geeft Seymourpowell het voorbeeld van een gezin bestaande uit een dikke vader, een moeder met een normaal postuur en een klein kind. De extra ruimte voor de vader, die in het gangpad zit, gaat ten koste van de ruimte voor de moeder, die in de middelste stoel zit. Op haar beurt gebruikt zij een deel van de stoel van zoonlief, die weinig ruimte nodig heeft.

Betalen op basis lichaamsomvang

Naast comfort- veiligheids- en gezondheidsvoordelen biedt de Morph, zoals de stoel is gedoopt, de mogelijkheid passagiers te laten betalen op basis van hun lichaamsomvang. Waar de dikke passagier iets meer betaalt, rekent een bonenstaak minder af. Voor het gezin uit het voorbeeld hoeft de totaalprijs niet af te wijken.

Onlangs pleitte vliegtuigbouwer Airbus voor een standaard voor de breedte van vliegtuigstoelen. Volgens het Franse bedrijf komt door smallere stoelen het comfort van passagiers op lange vluchten steeds vaker in het geding. Een verschil van 2,5 centimeter betekent als snel tien passagiers, en dus duizenden euro's, meer of minder.

Minimummaat

Airbus roept vliegtuigbouwers en maatschappijen op een minimum te hanteren van 18 inch (45,7 centimeter). Volgens onderzoek van The London Sleep Center, in opdracht van Airbus, slapen passagiers daarin veel dieper dan in stoelen van 17 inch (43,2 cm).

"We willen laten zien dat het niet alleen gaat om de vraag hoe er steeds meer mensen in economy class kunnen worden gepropt", aldus Erin Smith, woordvoerder van Seymourpowell tegen de Los Angeles Times. "Hiermee bieden we keuzes en vervagen de grenzen tussen de verschillende klassen."

Passagiers die in de stoelen van Seymourpowell reizen, kunnen de hoogte van het zitvlak zelf aanpassen. Wel hebben de stoelen een groot nadeel: omdat ze een geheel vormen kan de rugleuning van de individuele stoelen niet naar achteren.

Voorlopig moeten vliegtuigpassagiers het nog even doen met stoelen van 17 of 18 inch breed. Seymourpowell heeft het concept vooralsnog alleen ter overweging aan de industrie voorgelegd.

Lees ook

'Laat dikke mensen meer betalen voor vliegticket'

Zo kun je dikke passagier meer laten betalen voor vliegticket

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl