Directeur Tobias Walraven van het Museum voor Communicatie (COMM) stapt op. Hij heeft dat besloten “naar aanleiding van de negatieve publiciteit die hem en het museum de afgelopen dagen ten deel viel”, staat in een verklaring.

Walraven was in januari 2016 aangetreden als directeur.

Follow the Money meldde vorige week onder meer dat Walraven in 2017 voor bijna 4 ton zaken deed met bedrijven waarvan hij bestuurder en aandeelhouder was. Ook declareerde hij als directeur een veel hogere managementfee dan directeuren van vergelijkbare musea verdienen.

Het COMM staat volgens het onderzoeksplatform inmiddels op omvallen.

Bij de heropening in het najaar van 2017 na een verbouwing huurde het museum drie marketingbedrijven in waarvan COMM-directeur Tobias Walraven bestuurder en aandeelhouder is. De drie bedrijven factureerden bijna vier ton aan het verlieslijdende museum.

Voor de heropening gaf het COMM bijna 9 ton aan marketing uit, tegenover 1,2 miljoen euro die het Rijksmuseum hieraan uitgaf bij diens heropening in 2013. Het COMM had in 2016 een balans van nog geen twee miljoen euro en amper 26.000 bezoekers.

Walraven zegt in een interview met het AD dat hem niets te verwijten valt. Hij had naar eigen zeggen voor alles wat hij deed de goedkeuring van de raad van toezicht.

De voormalige bestuursvoorzitter kreeg afgelopen week veel kritiek over zijn beloning van 180.000 euro. Daarmee is hij een van de best betaalde museumdirecteuren van Nederland. "Ik heb duizenden uren gedraaid in die jaren en dat heeft een bedrag opgeleverd waar veel mensen moeite mee hebben. Dat mag, maar mij valt niets te verwijten. Het was overigens een managementvergoeding, niet te verwarren met een salaris", aldus Walraven.

Hij laat ook weten dat er gekeken wordt of een medewerkster van COMM, die vertrouwelijke bedrijfsinformatie gelekt zou hebben naar Follow the Money, strafrechtelijk aangepakt kan worden. "Er is een strafrechtelijke en een civielrechtelijke kant. Het civielrechtelijke is dat deze mevrouw de geheimhouding die in het contract met ons stond aan alle kanten heeft geschonden", aldus Walraven.

Een woordvoerster van COMM wilde woensdagochtend geen commentaar geven. Wel gaf Willem Ackermans, voorzitter van de raad van toezicht, een reactie in een schriftelijke verklaring: "Wij waarderen het daarbij enorm dat Tobias het initiatief heeft genomen om terug te treden. Het toont dat hij het belang en de continuïteit van het museum steeds goed voor ogen houdt. Het stelt het museum bovendien in staat om in rustig vaarwater te komen."