Op Beursplein 5 kreeg TKH een tik nadat het met cijfers naar buiten kwam.

In de MidKap in Amsterdam kelderde TKH ruim 6,4 procent. Volgens analisten van KBC Securities viel de kwartaalwinst van het technologiebedrijf tegen. Ook de winstverwachting die TKH gaf voor het hele jaar stelde teleur.

Verder stonden de Europese aandelenbeurzen dinsdagmiddag eensgezind op winst. Daarmee toonden de graadmeters verder herstel nadat maandag ook al sprake was van een opgaande lijn. De opleving volgt op de mineurstemming een week eerder door de onrust rondom Noord-Korea en de VS.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,3 procent in de plus op 522,61 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 790,01 punten, mede door de koersval van TKH. De beurzen in Londen en Parijs dikten 0,5 procent aan. Frankfurt won 0,4 procent nadat uit cijfers bleek dat de economische groei van Duitsland op kwartaalbasis iets minder sterk groeide dan verwacht.

Altice

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam stond digitaal beveiliger Gemalto bovenaan met een plus van 2,2 procent. Grootste daler was telecom- en kabelconcern Altice met een min van 1,5 procent.

Ook oliedienstverlener SBM Offshore (min 0,3 procent) stond bij de dalers na reuring in de sector. Branchegenoot Songa Offshore wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Transocean voor een bedrag van 3,4 miljard dollar. De Noorse exploitant van offshore-boorplatforms maakte in Oslo een koerssprong van 31 procent.

Boskalis

Verder maakte het in Amsterdam genoteerde Boskalis (plus 0,5 procent) bekend de Britse zeebodemonderzoeker Gardline over te nemen voor een bedrag van omgerekend 44 miljoen euro.

Verder stonden luchtvaartmaatschappijen in de belangstelling. Directe reden was de faillissementsaanvraag van prijsvechter Air Berlin, nadat grootaandeelhouder Etihad aankondigde geen financiële steun meer te zullen verlenen. Concurrerende prijsvechters als easyJet, Ryanair en Norwegian Air wonnen daarop 2 tot 4 procent aan beurswaarde. Ook andere maatschappijen als Air France-KLM, Lufthansa en British Airways-moeder IAG profiteerden van het malheur bij Air Berlin dat zelf 33 procent aan beurswaarde zag verdampen.

De euro was 1,1709 dollar waard, tegen 1,1787 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent in prijs tot 47,20 dollar. Brentolie stond 1 procent lager op 50,24 dollar.

Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met minieme winsten aan de nieuwe handelssessie begonnen. Daarmee vervolgde Wall Street voorzichtig de lijn van maandag toen ook al plussen op de borden werden gezet. Doordat de oorlogsretoriek tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea wat weg lijkt te ebben, durven beleggers weer wat meer risico te nemen. Verder openden een aantal bedrijven de boeken waaronder doe-het-zelfketen Home Depot.

De leidende Dow-Jonesindex stond na een paar minuten handelen 0,1 procent hoger op 22.013 punten. De brede S&P 500 noteerde een plus van 0,1 procent tot 2467 punten en ook technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,1 procent tot 6347 punten.