• Net als je lichaam, hebben ook je hersenen training nodig om in vorm te blijven.
  • Volgens experts van Harvard moet je dingen die je wilt leren hardop zeggen en regelmatig je ‘verkeerde hand’ gebruiken.
  • Door je hersenen constant te prikkelen, verbeter je de verbindingen tussen je neuronen. Dat helpt je in de strijd tegen ouderdom.
  • Lees ook: 12 manieren om beter om te gaan met stress op het werk

Net zoals je je lichaam in vorm moet houden, moet je ook je hersenen trainen. Door je brein te prikkelen, verbeter je de verbindingen tussen je neuronen. Dat helpt je in de strijd tegen ouderdom.

Door het uitvoeren van verschillende onderzoeken hebben experts van de universiteit van Harvard een aantal eenvoudige en effectieve manieren gevonden om je hersenen te trainen.

Simpele oefeningen die je dagelijks uit kan voeren, kunnen op lange termijn voor grote veranderingen zorgen. We zetten er hieronder zeven voor je op een rij.

1. Daag je hersenen uit door iets nieuws te leren

Je hersenen moeten getraind worden. Daarvoor hebben ze steeds nieuwe uitdagingen nodig. Als je iets voor de eerste keer doet, train je de neuronen en de verbindingen in je hersenen. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe taal, een hobby of een spel zijn.

Je hoeft echt niet per se iets ingewikkelds te leren als een nieuwe taal; een nieuw recept of sudoku's volstaan ook.

2. Prikkel je zintuigen

Om de zintuigen uit te dagen, deden onderzoekers van de universiteit van Harvard een test waarbij proefpersonen plaatjes te zien kregen met daarbij een bepaalde geur. Daarna kregen ze andere plaatjes te zien zonder geur.

Daarna moesten ze aangeven welke plaatjes ze hadden onthoude. Wat bleek is dat de plaatjes met geur veel beter bleven hangen dan die zonder geur.

Dat komt omdat er een grotere verbinding wordt geactiveerd in je cortex als er meerdere zintuigen tegelijkertijd worden aangesproken. Gebruik dat gegeven om dingen beter te onthouden.

3. Spreek altijd hardop als je iets leert

Als je iets wil leren, is het veel makkelijker onthouden als je dingen hardop zegt. Hetzelfde als dat dingen met de hand opschrijven beter is dan op de computer.

Je lichaam moet een beetje z'n best doen en zich beter concentreren op elk woord, waardoor het makkelijker wordt om die informatie te onthouden.

4. Verwerk informatie in brokjes

Het is lastig om heel veel tegelijk te leren. Het wordt een stuk behapbaarder als je nieuwe informatie in kleinere brokjes opsplitst.

Een duidelijk voorbeeld daarvan is het onthouden van een lang getal of een datum. Als je dat opsplitst in twee- of drietallen sla je het veel beter op. 

5. Koppel nieuwe kennis aan oude kennis

Zoek verbanden tussen dingen die je al weet en dat wat je wil leren. Op die manier koppel je nieuwe informatie aan oude kennis en dat is veel minder complex voor je hersenen.

Dat hoeft niet een heel diepgaand verband te zijn, het is voldoende als het voor jou logisch is. Gebruik bijvoorbeeld duidelijke herinneringen, belangrijke data voor jou, bekende namen en boeken die je gelezen hebt.

6. Gebruik je verkeerde hand

Een andere manier om je hersenen te trainen is het gebruiken van je 'verkeerde hand'. Je hoeft dan niet direct tweehandig te worden en te gaan schrijven met je andere hand. Wat je wel zou kunnen proberen is om je haar te kammen of te eten met je zwakke hand.

Daardoor verplicht je je brein andere verbindingen te leggen dan gebruikelijk, en dat helpt je in de strijd tegen ouderdom.

7. Je hersenen hebben een sociaal leven nodig

Soms ben je zo druk met alle dagelijkse beslommeringen dat je geen vrije tijd meer hebt en je vrienden nauwelijks nog ziet. Hoewel het heel goed is om te leren en je te blijven ontwikkelen op je werk, moet je je persoonlijke relaties niet aan de kant schuiven.

De mens is een sociaal wezen en praten met anderen is een manier om stress te verminderen, depressies en ouderdom te voorkomen en een gemeenschapsgevoel te ontwikkelen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider España.

LEES OOK: 8 listige manieren waarop onzekerheid je dwars kan zitten en 5 dingen die je daartegen kunt doen