• Tim Davidson woont in een klein huis op wielen van 25 vierkante meter.
  • Nadat hij twee jaar in zijn tiny house had rondgetrokken, kocht hij een privé-eiland in Florida om zijn huis te parkeren.
  • Daarna bouwde hij er een tweede tiny house bij dat een ongebruikelijke achthoekige vorm heeft en ontworpen is om orkanen te weerstaan.

De vader van Tim Davidson gaf hem vier jaar geleden een ultimatum. Hij kreeg 60 dagen om uit het vakantiehuis van zijn ouders te vertrekken.

Davidson woonde al meer dan een jaar in het huis toen zijn familie besloot dat het eindelijk tijd was voor hem om zijn eigen plek te zoeken.

Zoals elke twintiger die op eigen benen moet staan, stond Davidson voor een dilemma. De meeste huizen waren te groot en te duur voor hem alleen, maar hij wilde niet langer zijn geld ‘weggooien’ door huur te betalen en het juist in zijn toekomst investeren.

Dus kocht hij een tiny house dat zowel aan zijn ruimtelijke als financiële behoeften voldeed.

Dat was vier jaar geleden. Inmiddels is Davidson 31 en eigenaar van twee tiny houses op een klein eiland genaamd Sarasota in Florida.

In 2017 besloot Tim Davidson op zoek te gaan naar een tiny house, nadat zijn ouders hem een vertrekultimatum gaven.

DSC_9453
Een van de tiny houses van Davidson. Foto: Tiffany the Tiny House

Aanvankelijk overwoog Davidson een normale woning te kopen, maar tijdens zijn huizenjacht realiseerde hij zich dat een hoge hypotheek en veel ongebruikte ruimte niet bij hem pasten.

Davidson wilde alleen het hoognodige: een slaapkamer, een woonkamer en een kleine keuken. Een dat dicht bij de natuur. 

Een tiny house leek de perfecte oplossing, vooral omdat het hem veel geld  zou besparen. “Dat is het groot voordeel van klein wonen, het financiële plaatje”, zegt hij tegen Business Insider. “Ik kan dit sneller afbetalen dan een traditioneel huis en ik krijg alles wat ik nodig heb zonder verspilling.”

Voor hij daadwerkelijk het luxe vakantiehuis van zijn ouders inruilde voor een tiny house, besloot Davidson zijn nieuwe levensstijl eerst twee weken te testen door in een bestaand tiny house te wonen in Florida. 

Dat bleek een groot succes, want direct daarna kocht hij zijn eigen tiny house van 25 vierkante meter via het bouwbedrijf A New Beginning Tiny Homes voor ongeveer 70.000 dollar. 

Davidson gaf zijn kleine huis van 25 vierkante meter de bijnaam Tiffany

DSC00789 01 01
Foto: Tiffany the Tiny House

In mei 2017 trok Davidson in zijn nieuwe, kleine huis in met slechts twee verhuisdozen met bezittingen. “Ik heb het van het begin af aan gewoon meteen heel minimalistisch aangepakt”, zegt hij.

Davidson schat dat hij rond de verhuizing zo’n 80 procent van zijn spullen heeft weggedaan.

Voor de intrek was hij al smoorverliefd op zijn nieuwe huisje dat gebouwd is in 1920-stijl. Hij gaf zijn tiny house de bijnaam Tiffany, omdat er speciale lampen in Tiffany-stijl in het huis zijn geïnstalleerd. De lampen zijn ontworpen door de beroemde Louis Comfort Tiffany en door het hele huis te vinden, van de slaapkamer tot de keuken.

Untitled design   2021 03 17T125857.544
Foto: Tiffany the Tiny Home

De lampen waren al in het huis geïnstalleerd voordat Davidson het tiny house kocht. “Het was alsof ze m’n naam riepen”, zegt hij over de speciale verlichting.

Davidson en zijn vader werken beide in de verlichtingsindustrie. Toen hij nog klein was, maakte zijn vader de speciale Tiffany-lampen. Davidson heeft daarom goede jeugdherinneringen aan de bijzondere verlichting.

Toen hij de lampen in het tiny house zag schitteren, wist hij meteen dat dit het huis voor hem was.

Davidson zei dat hij snel aan de beperkte ruimte wende, maar wel moe werd van het voortdurende rondtrekken met zijn nieuwe woning. In de eerste twee jaar kon Davidson maar geen vaste standplaats vinden voor zijn huisje. Hij trok van de ene camping naar het andere tinyhouse-festival in de hoop een vaste plek te veroveren. En toen stuitte hij op het eiland Sarasota.

Hij kocht een privé-eiland van 6000 om zijn huis te kunnen parkeren

Address Here 2
Foto: Tiffany the Tiny House

Davidson vond ongeveer twee jaar geleden een advertentie voor een eiland van 6000 vierkante meter aan de westkust van Florida. Shellmate Island, zoals het eiland werd genoemd, stond al jaren te koop, omdat de verkoper een “astronomisch hoge prijs” vroeg. Na wat onderhandelen wist hij het echter voor ongeveer 200.000 dollar over te nemen. 

Toen hij het eiland kocht – dat Davidson de bijnaam Rusty Gold heeft gegeven – was het overwoekerd met onkruid en werd het gebruikt om oude, kapotte campers op te slaan. Maar Davidson veranderde het in een leefbare plek door water, elektriciteit en een zandweggetje naar het vaste land aan te leggen.

Davidson heeft van het eiland een paradijs vol tropisch fruit gemaakt. Er groeien mango’s, avocado’s, moerbeien, lychees, ananas en vijgen. “Het is een prachtig stuk land,” zei Davidson. “Het is volledig privé en door de tropische planten is het net alsof je in Brazilië bent.”

Davidson had eindelijk zijn eigen paradijs weten te creëren. En toen hoorde hij dat er orkaan recht op zijn eiland afstevende.

Zijn tweede kleine huis heeft een ongewone vorm en is speciaal ontworpen voor het orkaanseizoen

IMG_20201129_090455_553
Het tweede tiny house van Davidson heeft een ongebruikelijke vorm. Foto: Tiffany the Tiny House

Orkaan Irma was de eerste grote orkaan die Davidson meemaakte. Hoewel de orkaan zijn eiland Sarasota niet zwaar trof, ging hij toch twijfelen of hij niet een schuilplek nodig had. 

Davidson, die opgroeide in Ohio, zegt dat hij zich er snel van bewust werd dat evacueren niet zo gemakkelijk is vanaf een eiland, terwijl duizenden mensen aan de kust ook proberen te vertrekken. Dus als hij in de toekomst op zijn eiland wilde blijven tijdens het orkaanseizoen dat Florida kent, had hij een sterker huis nodig.

Dus kocht hij nog een ander tiny house, deze keer 30 vierkante meter, voor ongeveer 90.000 dollar, dat bedoeld is om heelhuids door een orkaan heen te komen. Het tweede huis is ontworpen door Deltec Homes en heeft een opvallende achthoekige vorm die voorkomt dat de wind de structuur omver kan blazen.

tiffany the tiny home
Foto: Tiffany the Tiny House

In het huis, dat Davidson soms verhuurt via Airbnb om zijn woonlasten te kunnen betalen, is er weer geen centimeter verspilde ruimte te vinden. De slaapkamer neemt ongeveer de helft van de ruimte in beslag, terwijl de andere helft bestaat uit een woon- en eetkamer, keuken en badkamer.

Davidson heeft geen spijt

IMG_20200421_114054
Foto: Tiffany the Tiny Home

Davidson zegt dat de eerste nacht in zijn kleine huis voelde als een zeer gedenkwaardige gebeurtenis. “Ik was nerveus, maar ook opgewonden”, zei hij. “Er zijn bepaalde momenten in het leven waarop je zoiets hebt van: ‘Oké, dit is een grote stap. Ik doe nu iets heel drastisch.”

Sinds zijn verhuizing heeft Davidson nooit getwijfeld over zijn beslissing in een tiny house te wonen. Hij noemt het een van de beste beslissingen die hij ooit heeft genomen.

Lees meer over tiny houses: