Hoewel je bij Tinder misschien denkt aan one-night stands, blijkt uit onderzoek dat het voor veel gebruikers om iets heel anders draait: het vinden van een stabiele relatie.

Ken jij iemand die zijn partner via de app heeft ontmoet? Het komt meer voor dan je misschien denkt.

Recente cijfers van Tinder laten zien dat er voor relatiezoekers hoop is om meer uit de dating-app te halen dan een eenmalige bedpartner. Je zou je kunnen afvragen of Tinder een imagoprobleem heeft, want uiteindelijk geeft 80 procent van de gebruikers aan Tinder te gebruiken voor het vinden van een vaste relatie, zo meldt Business Insider.

Maar, is er kans op succes? Het antwoord is niet eenduidig: ‘nee’ en ‘waarschijnlijk’. Het ligt er maar net aan welk onderzoek je raadpleegt: 12 procent of 33 procent van de respondenten die de afgelopen vijf jaar trouwden, kwamen elkaar tegen op een dating platform (denk aan Tinder, maar ook andere apps en websites).

Voorselectie bij online daten

Michael Rosenfeld, onderzoeker aan Stanford, verklaarde eerder aan The Washington Post dat dit waarschijnlijk komt doordat je bij online dating vooraf kunt aangeven welke karaktereigenschappen je graag terugziet in een partner. Denk bij Tinder aan naar links swipen als hij of zij gek is op voetbal of naar rechts bij een gezamenlijke passie voor koken.

Opvallend genoeg claimt Rosenfeld dat mensen die op zoek zijn naar een lange relatie, doorgaans meer tekst gebruiken in hun datingprofiel. Iets wat juist bij Tinder niet mogelijk is.

En er zijn meer opvallende feiten: koppels die elkaar via het web ontmoeten, zijn geneigd om eerder in het huwelijksbootje te stappen dan stellen die elkaar in het echte leven ontmoeten. Eenmaal getrouwd zijn ze ook nog eens meer tevreden met hun huwelijk.

Uiteindelijk kun je dus stellen dat het online daten niet zo gek veel anders is dan offline daten: iedereen zoekt weer net iets anders, van one-night stand tot huwelijkspartner.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl