• TikTok is een intern onderzoek gestart naar een hoge Europese manager, nadat hij gezegd zou hebben tegen betaald ouderschapsverlof te zijn, zo meldt The Financial Times.
  • Joshua Ma is hoofd van de e-commerce tak van TikTok in Londen en zou volgens medewerkers voor een onprettige werksfeer zorgen.
  • Bij het e-commerce team van TikTok Shop in Londen zijn inmiddels al 20 personeelsleden vertrokken.
  • Lees ook: Dit is Zhang Yiming, de mysterieuze Chinese miljardair achter TikTok

Een hooggeplaatste manager bij ByteDance, het bedrijf dat eigenaar is van video-app TikTok, heeft tijdens een diner met TikTok-medewerkers van de Londense vestiging van het bedrijf gezegd dat hij als “kapitalist” niet gelooft dat bedrijven betaald ouderschapsverlof zouden moeten aanbieden. Dat schrijft zakenkrant The Financial Times.

Joshua Ma, die aan het hoofd staat van de e-commerce afdeling van TikTok in Europa, heeft vanwege zijn opmerkingen te maken gekregen met een intern onderzoek, aldus de Britse krant.

Een woordvoerder van TikTok heeft over de situatie gezegd dat het bedrijf op dit moment “de vermeende uitspraken en acties aan het onderzoeken is en nog moet bepalen of er sprake is van een overtreding van het bedrijfsbeleid.”

Volgens zijn LinkedIn-profiel is Ma sinds 2018 werkzaam bij ByteDance. Hij begon als hoofd productstrategie bij Douyin, de Chinese versie van TikTok, en maakte in augustus 2021 de stap naar hoofd e-commerce voor de Europese versie van de app. 

'Onprettige werkcultuur'

De uitspraken van Ma zijn volgens de Financial Times symptomatisch voor de werkcultuur op de e-commerce afdeling van TikTok. Leden van het e-commerce team in Londen zeggen dat er regelmatig van hen verwacht werd dat ze dagen van 12 uur of meer maken, om zo vroege meetings met China te kunnen bijwonen, of juist aan live streams in de late avond deel te nemen. 

Ten minste twintig leden van het Londense e-commerce team, ongeveer de helft van het oorspronkelijke personeel, zijn sinds de lancering van TikTok Shop vertrokken, aldus de krant. Ook zou de andere helft op het punt staan om te stoppen. 

"Er gaan elke week mensen weg. Het is net een spel, elke maandag vragen we wie er ontslagen is en wie er ontslag genomen heeft", zegt een medewerker tegen de FT.

Volgens de Financial Times betaalde ByteDance al schikkingen aan twee medewerkers van TikTok shop vanwege klachten over de slechte werkomstandigheden.

Klachten van ByteDance werknemers over een "996"-cultuur, waarbij zes dagen per week van 9 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds gewerkt wordt, zijn wereldwijd toegenomen. 

Twee voormalige werknemers hebben tegen Insider gezegd dat de strikte regels omtrent aanwezigheid en beschikbaar zijn, vanuit het hoofdkwartier van het bedrijf in Beijing worden opgelegd.

Een woordvoerder van TikTok zei hierover tegen Insider: "TikTok Shop is pas een paar maanden actief in het VK en we investeren snel in de uitbreiding van de middelen, structuren en processen om een positieve werkcultuur te ondersteunen."

Lees ook: De werkcultuur bij flitsbezorger Gorillas is giftig, zeggen (oud)-werknemers – de CEO zou zich gedragen als een bullebak