• Volgens TikTok-topman Shou Zi Chew heeft de socialemedia-app nog nooit Amerikaanse gebruiksgegevens met de Chinese overheid gedeeld.
  • Hij schrijft dit in een verklaring die hij donderdag zal voorlezen voor een commissie van het Amerikaanse Congres.
  • Zowel in de VS als in Nederland bestaat er bezorgdheid dat de Chinese overheid TikTok mogelijk inzet voor spionage, propaganda en manipulatie.
  • Lees ook: Kabinet verbiedt ‘spionagegevoelige’ TikTok op werktelefoons van rijksambtenaren

Socialemedia-app TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren.

Dat zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres. “Laat me dit ondubbelzinnig zeggen: ByteDance is geen spion van China of enig ander land”, staat in een schriftelijke verklaring van de Singaporees Chew, die alvast beschikbaar is gesteld.

Het is de eerste keer dat de topman van TikTok voor een commissie van het Amerikaanse Congres verschijnt. Hij doet dat vanwege de toenemende zorgen over de Chinese app. Net als in Nederland, zijn Amerikaanse politici, vooral Republikeinen, bang dat TikTok data deelt met de Chinese overheid en de app inzet voor propaganda en manipulatie.

De Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) heeft dinsdag rijksambtenaren opgeroepen om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen.

TikTok ligt al langer wereldwijd onder vuur vanwege de banden met de Chinese overheid en de vele informatie die de app verzamelt over zijn gebruikers. Onlangs eiste de Amerikaanse commissie voor buitenlandse investeringen (CFIUS) zelfs dat ByteDance TikTok verkoopt of dat TikTok verboden wordt in de VS.

De kwestie zorgt voor spanningen tussen de VS en de Chinese regering. De VS moeten ophouden met "onterechte aanvallen" op TikTok, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken eerder deze maand nog. Volgens hem zou Washington "tot nu toe geen bewijs geleverd" hebben voor de beschuldigingen.

TikTok wil maatregelen nemen om VS gerust te stellen

TikTok is zelf van mening dat een gedwongen verkoop helemaal geen oplossing biedt. Het socialemediabedrijf wil graag maatregelen nemen om de zorgen binnen de VS over de nationale veiligheid weg te nemen.

Dat plan omvat onder meer het inschakelen van het Amerikaanse techbedrijf Oracle om Amerikaanse gebruikersgegevens te beheren en het aanstellen van een door de VS goedgekeurde raad van toezicht.

Volgens Chew heeft TikTok al 1,5 miljard dollar gespendeerd aan de maatregelen. In de VS zouden 1.500 medewerkers zijn ingeschakeld om de plannen ten uitvoer te brengen.

LEES OOK: Dit is Zhang Yiming, de mysterieuze Chinese miljardair achter TikTok