De Amerikaanse CEO van de Chinese video-app TikTok stapt op.

Kevin Mayer verwijst in zijn ontslagbrief naar de gespannen politieke situatie rond TikTok.

De Amerikaanse president Donald Trump wil TikTok in de VS verbieden, tenzij de Amerikaanse tak wordt overgenomen door een Amerikaans bedrijf.

Kevin Mayer stapt per direct op als topman van filmpjesapp TikTok. Dat bevestigde een woordvoerder van het bedrijf donderdag.

Diverse media, The Financial Times en Business Insider, beschikken over een brief waarin Mayer zijn ontslag toelicht.

De Amerikaan werkte pas sinds juni voor TikTok en moest de razend populaire Chinese video-app als CEO een meer internationale statuur geven. Maar de politieke druk van president Donald Trump om TikTok te verbieden, is Mayer te veel geworden.

In zijn ontslagbrief schrijft hij: “In de afgelopen weken is het politieke klimaat drastisch veranderd. Ik heb grondig nagedacht wat dat betekent voor de bedrijfsstructuur en de mondiale rol waar ik voor getekend heb.”

Mayer geeft ook aan dat zijn beslissing "niets te maken heeft met het bedrijf en de toekomstige mogelijkheden die ik zie."

Mayer werkte eerder voor de streamingdivisie van Disney. Vanessa Pappas, momenteel de algemeen directeur van TikTok, neemt zijn taken tijdelijk waar.

Trump wil TikTok verbieden

Om TikTok is de laatste tijd veel te doen. De Chinese video-app verzamelt volgens Amerikaanse politici te veel data van zijn gebruikers en die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen, denken ze.

President Donald Trump heeft daarom per decreet bevolen dat TikTok half september verboden wordt in de VS, tenzij de Amerikaanse tak dan is verkocht. Gesprekken over een overname worden momenteel volop gevoerd.

Bedrijven als Microsoft en Oracle werden eerder genoemd als potentiële kopers. Ook de naam Twitter viel eerder. De Amerikaanse tak van TikTok wordt gewaardeerd op zo'n 20 miljard tot 50 miljard dollar.

De Japanse techinvesteerder SoftBank zou ook in de markt zijn voor de Amerikaanse activiteiten van TikTok, zo meldde techmedium The Information woensdag op basis van ingewijden.

De Japanners bezitten een klein belang in de Chinese TikTok-moeder ByteDance. Niet duidelijk is of SoftBank zelf TikTok wil inlijven, of dat het aansluit bij een poging van een andere partij. Ondertussen ontkent techreus Google interesse in TikTok te hebben.

LEES OOK: Dit is Zhang Yiming, de mysterieuze Chinese miljardair achter TikTok