Het lijkt zo fijn: wie vanuit huis werkt kan zelf zijn of haar tijd indelen. Maar in de praktijk is dat helemaal niet zo efficiënt. Werknemers maken namelijk langere dagen, terwijl ze niet meer doen. Gevolg: weg werk-privébalans. Hoe blijf je productief en gelukkig op je thuiskantoor?

Uit recent onderzoek onder meer dan 10.000 werknemers van een Aziatisch technologiebedrijf blijkt dat werknemers thuis hard werken, maar niet efficiënt. Ze maken 30 procent meer uren, maar presteren nog precies evenveel. Opvallend: de werknemers zijn veel meer tijd kwijt aan vergaderen. Hierdoor missen ze focustijd. Hoe kun je thuis slimmer omgaan met je tijd en geconcentreerd werken?

Claire Cunha, Category Manager for Home Printing Solutions (HPS) – Northern Europe, herkent dat het thuis moeilijker is om je te concentreren. Ze geeft zes tips om productief te blijven op het thuiskantoor. Zo kun je straks eindelijk op tijd je laptop dichtklappen.

Creëer meer focustijd door offline te gaan

Tijdens werktijd word je constant afgeleid door e-mail en chatberichten van collega’s. Als je focustijd nodig hebt, is het daarom prettig om offline te gaan, zodat je ongestoord kunt doorwerken. Claire Cunha: “Ik merk ook dat ik soms heel moe word van constant achter beeldschermen zitten. Dan vind ik het fijn om een aantal documenten te printen, een kop koffie te pakken en even in een andere kamer of op mijn balkon verder te werken.”

Ook voordat Cunha een online presentatie moet geven, neemt ze liever even afstand van haar laptop en telefoon. “Ik wil me dan echt concentreren. Daarom print ik de slides voor de presentatie uit en bekijk ze op papier. Dit helpt me om gefocust te blijven.”

Verlaag je stressniveau door te kleuren

Thuiswerken kan gepaard gaan met extra stress. Juist op drukke momenten is het goed om even een pauze in te lassen, zodat je daarna met meer concentratie verder kunt werken. “In de HP Smart app hebben we een sectie met printables. Je vindt daar bijvoorbeeld mandalatekeningen die je kunt printen en kunt inkleuren. Dat helpt stress te verlagen”, zegt Cunha.

HP+

Zijn het je kinderen die je steeds afleiden? Je kunt in de app ook kleurplaten en spelletjes voor kinderen vinden.

Maak een fysieke planning

In de printables sectie van de HP Smart app vind je ook werkbladen en templates, die je rechtstreeks vanaf je telefoon kunt printen. “Ik weet dat veel kleine bedrijven gebruik maken van de weekplanners”, vertelt Cunha. Volgens de HP Category Manager Northern Europe kan het prettig zijn om een planning op papier in te vullen en voor je te zien. “Ik gebruik het ook voor mijn privéleven. Ik plan bijvoorbeeld op zondag wat ik en mijn gezin gaan eten de rest van de week. Zo heb ik nooit meer om vijf uur ’s middags de stress dat ik moet koken en geen idee heb wat ik moet maken.”

Zorg dat je over sommige dingen niet meer hoeft na te denken

Als je je thuiswerkdag zo moeiteloos mogelijk wilt laten verlopen, is het fijn dat je je over sommige dingen niet meer druk hoeft te maken. Zoals of het al tijd is om nieuwe inktcartridges te bestellen. (En het is al helemaal killing voor de productiviteit als je op het moment dat je iets wilt printen achterkomt dat de inkt op is).

HP+

HP heeft hier een oplossing voor. HP+ is een compleet pakket waarbij printers, inktabonnementen Instant Ink en de HP Smart-app samenkomen. Wanneer je printer bijna zonder inkt zit geeft hij een seintje. Vervolgens krijg je automatisch nieuwe cartridges voor jouw specifieke printer thuisbezorgd en kun je direct weer printen.  

Onderteken documenten eenvoudiger

Hoewel veel contracten tegenwoordig elektronisch ondertekend kunnen worden, zijn er nog steeds veel papieren die je eerst moet printen, moet ondertekenen, inscannen en vervolgens moet versturen. Met de HP Smart app gaat dit proces een stuk sneller. Zo kun je altijd en overal met je telefoon scannen en heb je hier geen printer meer voor nodig.

Maak hybride werken voor jezelf zo makkelijk mogelijk

De kans is groot dat werken nooit meer wordt zoals het was. Veel werkgevers en -nemers streven na de pandemie naar een hybride model. Dat houdt in dat er gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op kantoor gewerkt wordt.

Klinkt fijn, focustijd thuis en vergaderen op kantoor, maar het steeds switchen van werkplek kan ook een nadeel zijn. HP heeft hier een handige oplossing voor, vertelt Claire Cunha. We hebben de HP Smart-app. Dit betekent dat je altijd iets kan afdrukken op je printer via je telefoon, ook als je niet thuis bent. Handig als je onderweg bent of op kantoor en niet wilt vergeten dat je thuis een document moet printen. Dankzij de app ligt het voor je klaar als je thuiskomt.”


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HP+