Op Thuisafgehaald.nl verkopen particulieren hun zelfgekookte maaltijden aan buurtgenoten. Het is hun hobby en ze doen het voor de bedankjes. Maar voor sommigen is Thuisafgehaald meer dan dat: een springplank voor hun eigen cateringbedrijfje.

Koken voor mensen uit de buurt is dankzij Thuisafgehaald.nl een groot succes. Al bijna vijfduizend mensen verkochten ruim 30.000 maaltijden op Thuisafgehaald.nl, meldt de site. Voor de meesten is het een leuke manier om anderen te laten genieten van hun kookkunst. Gewoon om de hobby dus, voor niet meer dan de kostprijs (vaak ergens tussen de 1,50 en 6 euro) en een bedankje.

Dat neemt niet weg dat sommigen het groots aanpakken. ‘Leonandthegirls’ in Leidschendam heeft een menukaart waar wel negentig gerechten op staan. Hij staat in de top 20 ‘fanatiekste thuiskoks’. De twintig mensen op dat lijstje verzorgden samen ruim een derde van alle maaltijden die via Thuisafgehaald werden uitgewisseld.

Rij voor de voordeur

De meest fanatieke thuiskok is Frank (53) uit Rosmalen. Hij werkt ’s nachts als beveiliger in het ziekenhuis. Eens per week staat zijn huiskamer tegen etenstijd vol afhalers. “Vandaag zijn het er 35, maar vaak zijn het er zestig of zeventig. Dan staat er een rij voor de voordeur.” Sinds juni vorig jaar verkocht hij al zo’n 1.200 porties via de site. Dat is niet alles, want inmiddels weten zijn buren hem ook al buiten de site om te vinden.

Deze avond serveert Frank rendang, met witte rijst, rundvlees, atjar en zelfgebakken kroepoek. Frank is twee of drie dagen bezig om het allemaal voor te bereiden. Zijn Indische schoonmoeder schept de witte rijst uit een grote roze plastic teil. “Koken is mijn passie. Van haar leer ik de fijne kneepjes.”

Aspiraties

Wil hij dit niet professioneel gaan doen? “Welnee, dan is het niet leuk meer. Kan ook niet voor die prijs hè, dan moet je 9 euro gaan vragen. Nou, dan staan ze echt niet meer in de rij hoor. Stiekem vind ik het wel leuk als ik er een klein beetje aan overhoud, maar daar gaat het niet om. Het is zó leuk om te doen, door alle reacties en die stoet mensen.”

In de voorwaarden van Thuisafgehaald.nl staat ook dat het niet de bedoeling is dat professionele bedrijven maaltijden aanbieden. Het moet kleinschalig blijven en sociale contacten tussen buurtbewoners stimuleren. De thuiskoks uit de top 20 zoals Frank zijn dan ook uitzonderingen.

Springplank voor eigen bedrijfje

Toch is het platform een mooie springplank om de catering in te gaan. Fay Verbrugh (27) is haar cateringbedrijf begonnen dankzij Thuisafgehaald.nl. Ze staat nog wel op Thuisafgehaald ('voor de vaste klanten') maar sinds 1 januari heeft ze haar eigen catering: Fay's Foodies. Ze had al vijf avonden in de week zo'n tien afhalers, en daar  is nu de catering bijgekomen, taartjes voor verjaardagen en paar keer per maand sushi-workshops. Het gaat heel goed.

“Ik had altijd al aspiraties. Nadat ik een zoontje kreeg stond alles een beetje op pauze, maar in september gaf ik me op voor Thuisafgehaald.nl. Dat liep meteen zó hard! Zo kwam ik erachter dat er wel iets in zat. Positieve reacties van vreemden is toch echt iets anders dan familieleden die zeggen dat het zo lekker is.”

Meer cateringsbedrijven in crisistijd

Veel mensen lopen rond met plannen voor een eigen catering. Ondanks de crisis stijgt hun aantal zelfs. Of misschien juist dóór de crisis – mensen die ontslagen worden en dan maar hun dromen gaan verwezenlijken. Sinds 2007 kwamen er 1.675 cateringbedrijven bij, blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal horecabedrijven steeg in die periode ook wel, met 11 procent, maar de catering groeide percentueel gezien nog veel harder: 36 procent meer bedrijven in vijf jaar.

Verbrugh: “Eerst met de baby was het gewoon leuk en een beetje bijverdienen, maar dat hoort eigenlijk niet via Thuisafgehaald. Voor de belasting is het ook niet echt de bedoeling, dus toen ben ik maar voor mezelf begonnen.”

Valse concurrentie

Vormen de thuiskoks geen valse concurrentie voor de professionele cateraars en afhaaltenten? Johanneke de Roon (35), voormalig belastingadviseur, kookt bijna elke dag voor afhalers. Het valt wel mee met de valse concurrentie voor de friettent, denkt ze. “We zitten niet in hun vaarwater. Mensen zullen door ons eerder minder kant-en-klaarmaaltijden van de supermarkt kopen.”

Heeft Fay's Foodies nu geen valse concurrentie van die goedkope thuiskoks? “Het gaat toch gewoon om hoe goed je bent. Bij mij in de Archipelbuurt in Den Haag komen er wel meer aanbieders bij, maar ik heb er geen last van. Door Thuisafgehaald heb ik al sinds de eerste dag een vaste clientèle.”

Voedselveiligheid

Professioneel werken betekent wel dat ze het wat anders moet aanpakken: “Je moet producten stickeren en op volgorde bewaren. Vlees niet boven de groente bewaren en ingrediënten apart houden. Ik heb hogere hotelschool gedaan en
daar geleerd over voedselveiligheid en hygiëne, dus voor mij was dat geen probleem.”

Hoe zit met de voedselveiligheid bij Frank? “Ja dat is de volgende stap hè. Ik heb al een nieuwe koelkast gekocht.” Hij laat de koelkast met glazen deur zien. Tegen naheffingen van de belastingdienst heeft hij zich ook al ingedekt. “Door alle kookstellen en de extra koelkast geef ik wel 25 euro per week extra uit aan gas en stroom. Het eten is maar tegen kostprijs, maar ik dien toch btw-aangifte in. Anders krijg je maar een hoop gezeik. En dan kunnen buurman de Chinees en buurman cafetaria ook niks zeggen.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl