Bronnen binnen de Europese Unie hebben een persoonlijk verslag van een diner afgelopen week tussen Theresa May en president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, gelekt naar de pers.

May wordt als ‘onrustig… wanhopig en ontmoedigd’ omschreven, en met ‘zware kringen’ onder haar ogen. De Britse premier ‘smeekte’ de EU ‘om hulp’ in de onderhandelingen over de Brexit. May’s bondgenoten reageren boos op het lek.

Volgens het verslag, dat werd geciteerd door de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung, pleit ‘een gekwelde’ May voor meer onderhandelruimte.

“May’s gezichtsuitdrukkingen en haar voorkomen, spraken boekdelen,” zou Juncker na afloop tegen zijn collega’s hebben gezegd. “Ze ziet er niet uit alsof ze ’s avonds goed slaapt.”

Het verslag laat ook zien dat er onrust is in Europa over het idee dat May vervangen zou kunnen worden door een andere leider uit Britse conservatieve hoek. Die zou mogelijk een hardere lijn voeren in de onderhandelingen.

May Juncker

Foto: source REUTERS/Hannah McKay

"Merkel, Macron en Juncker weten precies hoe fragiel hun situatie is," staat in het verslag. "Beter om te onderhandelen met een realistische May dan met dromer Johnson, is de redenering op het continent."

Beschuldigende vinger richting stafchef van Juncker

May's bondgenoten reageerden boos op het lek. Eerder in april was al een vergelijkbaar incident gelekt richting dezelfde krant na een etentje met May en Juncker.

May's voormalig stafhoofd Nick Timothy wees onmiddellijk naar Martin Selmayr, de stafchef van Juncker.

"Selmayr doet dit na een constructief Commissie-overleg", tweette Selmayr, "Herinnert ons eraan dat sommigen in Brussel geen deal of een afstraffende deal willen." Maar Selmayr ontkent, schrijft The Guardian.

"Dit is niet waar. Ik weet dat het niet in je clichébeeld past, @NickJTimothy. Maar @JunckerEUR en ik hebben geen belang in het verzwakken van de premier", tweette Selmayr, door velen gezien als een van de invloedrijkste figuren in Brussel.

Het lek volgt op het besluit van leiders van de Europese Unie om de volgende fase van de Brexit-onderhandelingen  op te schorten tot het eind van dit jaar.

De onderhandelingen zijn vastgelopen op de kwestie van een zogenaamde scheidingsrekening. Het vertrek van Engeland slaat in een gat in de financiën van de Europese Unie. De overige EU-landen willen een financiële garantie dat alle beloftes die het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan in de tijd als EU-lid worden nageleefd.

May heeft meerdere keren informeel aangegeven bereid te zijn om een bedrag van  naar verluidt 40 miljard euro te betalen. Maar die toezegging is nog niet formeel gedaan.