Bloedtestbedrijf Theranos en oprichter Elizabeth Holmes hebben een door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC aangebrachte fraudezaak geschikt zonder schuld te bekennen. De SEC nam ook voormalig Ramesh Balwani op de korrel. Zijn zaak komt voor de rechter.

Holmes en Balwani haalden meer dan 700 miljoen dollar (ruim 565 miljoen euro) op bij investeerders door te liegen over onder meer de technologie en de financiële prestaties van het bedrijf. Als onderdeel van de schikking moet Holmes vertrekken bij Theranos en een boete van 500.000 dollar betalen. Ook mag ze tien jaar lang geen leidinggevende rol bij een beursgenoteerd bedrijf vervullen. Wat Theranos betaalt, heeft de SEC niet bekendgemaakt.

Holmes claimde een techniek te hebben ontwikkeld om bloedtests af te nemen met slechts een druppel bloed. Het door haar opgerichte Theranos was, mede vanwege de topvrouw met haar door Steve Jobs geïnspireerde coltruien, een populaire start-up en kreeg een waarde toebedeeld van 9 miljard dollar. In 2015 kwam echter aan het licht dat Theranos patiënten foutieve testresultaten gaf. Ook bleek de techniek van het bedrijf niet te werken.

De medische toezichthouder besloot toen al dat Theranos haar lab moest sluiten. Holmes mag zich zelfs niet in bloedlaboratoria vertonen. Op basis van dit onderzoek begon SEC de strafzaak tegen Holmes en Balwani.