Het bedrijf achter cryptomunt tether heeft gebroken met zijn accountant, volgens de site CoinDesk. Tether kwam onder vuur te leggen na een grote hack afgelopen december, en huurde de accountant juist in om z’n geloofwaardigheid op te vijzelen.

Volgens CoinDesk heeft tether afgelopen zaterdag verklaard dat de banden met accountant Friedman zijn verbroken. “Vanwege de extreem gedetailleerde procedures die Friedman toepaste op de relatief eenvoudige balans van Tether, bleek het ondoenlijk om het boekenonderzoek binnen een redelijke termijn te voltooien”, aldus het bedrijf.

Tether: omstreden cryptomunt

Het afwimpelen van de accountant speelt critici in de kaart. Tether heeft een cryptomunt geschapen die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Daarmee moet tether fungeren als een “stablecoin” – een virtuele munt die niet onderworpen is aan de grote bewegelijkheid van cryptomunten, maar wel fungeert als een virtuele munt met de blockchaintechnologie. Transacties kunnen ook via handelsfora worden gedaan en je kunt digimunt tether in digitale portemonnees opslaan.

Cryptomunt tether werd afgelopen november getroffen door een hack waarbij 31 miljoen dollar uit digitale portemonnees werd gestolen. De aanval leidde tot geruchten over een gebrekkige financiële gezondheid van het bedrijf, dat nauw gelieerd is aan het handelsplatform Bitfinex.

The New York Times schreef kort na de digitale diefstal: “Een fervente criticus die zich online Bitfinex’ed noemt, heeft in een gedetailleerd essay betoogd dat handelsplatform Bitfinex tethermunten uit het niets lijkt te creëren, en ze vervolgens gebruikt bitcoin te kopen om de prijs op te drijven.”

Eerder deze maand schreef persbureau Bloomberg: "Eén van de vele onzekerheden die je op de cryptomarkt tegenkomt, betreft de volgende vraag: bestaat de cryptomunt tether, die een marktwaarde van 814 miljoen dollar heeft, wel echt?"

Volgens het artikel in Bloomberg is het onzeker of het achterliggende bedrijf echt de dollars bezit die de waarde van tether moeten ondersteunen.

Tether heeft de kritiek "slecht geïnformeerd en ongegrond" genoemd. Het bedrijf beloofde in december dat het boekenonderzoek van accountant Friedman duidelijkheid zou scheppen.

"We begrijpen dat de buitenwereld hier naar uitkijkt, maar dit onderzoek kan niet overhaast worden gedaan en we zijn niet de enige klant van Friedman", aldus het bedrijf in december. "Bovendien doet Friedman grondig onderzoek." Naar nu blijkt vergt het onderzoek van Friedman zo veel tijd, dat het bedrijf achter tether ongeduldig is geworden.

Business Insider heeft contact opgenomen met Tether met de vraag wanneer de breuk met accountant Friedman heeft plaatsgevonden en of er al een nieuwe accountant in de arm is genomen. Het bedrijf was niet meteen beschikbaar voor commentaar.