“Ik zit verrassend veel op kantoor. Voor een bartender, haha”, vertelt Tess Posthumus (28) vlak voor de feestdagen enthousiast.

Afgelopen jaar werd de Amsterdamse uitgeroepen tot beste vrouwelijke bartender door WORLD CLASS en bracht ze het boek Cocktails met Tess uit. Ondertussen reist de hele wereld rond om haar drankjes te maken, van een rooftopbar ergens in Azië tot luxe jachten aan de Franse kust. Maar dat is pas het topje van de ijsberg. “Ik ben gewoon heel ondernemend.”

Bij alleen cocktails op wereldniveau bedenken en maken blijft het niet. “Ik organiseer de Barshow in mei voor de industrie, de Amsterdam Cocktail Week, geef seminars en workshops aan merken en barren, werk als consultant bijvoorbeeld voor Gall&Gall, maak tutorialvideo’s met merken of voor mijn eigen YouTube-kanaal.”

“En dan schrijf ik nog: maandelijks twee pagina’s in kookmagazine Delicious over alles wat met drinken te maken heeft, en een column voor Misset-Horeca. Iedere donderdag ben ik op BNR te horen, dan neem ik een cocktail mee. En was er dan nog iets? Oh ja, ik heb een barlijn die in januari uitkomt. Het zijn tools om cocktails mee te maken. Een soort van mijn eigen pannenset.”

Je mag jezelf de beste vrouwelijke bartender ter wereld noemen. Wat valt er voor jou nog te winnen?
“Dat gevoel had ik dus ook. Dat is ook de reden dat ik na die titel ben gestopt met wedstrijden. Ik ben de beste vrouwelijke bartender en zat bij de laatste acht kandidaten. Ik dacht: moet ik nu tegen mezelf gaan strijden om een zesde of misschien wel vierde plek? Ik ben tevreden zo. Zo’n wedstrijd kost enorm veel tijd, geld en energie.

Maar…
“Wat ik wel nog kan winnen is de International Bartender of the Year Award. Dat is dé, dé, dé award die je wil winnen. Iedereen die voor die prijs wordt genomineerd is rond de vijftig, zestig jaar. De topfiguren uit de industrie nomineren tien mensen en kiezen daar een winnaar uit. Afgelopen jaar was ik genomineerd, een enorm compliment. Die prijs zou ik graag óóit willen winnen. Maar je kunt er dus zelf geen invloed op uitoefenen, buiten je best doen. Steady as she goes dus, haha.”

De gin-tonic kennen we nu wel. Wat gaan we volgend jaar massaal drinken?
"Ik denk dat de gin-tonic-trend nog wel even zal blijven. Wij Nederlanders stappen niet zo snel over op een ander drankje als we iets lekker vinden. Dat zag je ook bij de mojito, dat was toch zeker een jaar of acht populair. Als we ergens voor gaan, dan gaan we er ook echt voor. Net als bij munttthee."

Geen grote veranderingen dus?
“We zijn niet echt merkengeil in Nederland. Als we op het terras zitten bestellen we gewoon ‘een biertje’. Niet ‘Heineken’. Gin-tonic heeft de weg vrijgemaakt om meer over dit soort dingen na te denken. We dachten ineens na over welke gin dan, welke tonic? En wat is er nog meer dan alleen limoen? We zijn meer aan het experimenteren geslagen. Nu denken we ook ineens na over de rum in onze baco.”

tess-posthumus-ming-chao-bar-professional-1

En, kunnen we er iets van?
“We hebben nog wel wat te leren in Nederland, maar we zijn op de goede weg. We leven echt in de tweede gouden eeuw van de cocktail. Rond 1900 had je in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië echt een cocktailcultuur. Nu is dat weer terug. Het hangt samen met onze drang naar bewust eten dat je langzaamaan steeds meer in Nederland ziet. Voor iedere smaak heb je ook écht een cocktail. Bij wijn en bier heb je dat niet zo. Als je niet van bier houdt, tja, bier blijft bier.”

Waar gaan we meestal in de fout?
“Een: geen verse sappen gebruiken. Die gele en groene flesjes uit de supermarkt? Die kun je het beste weggooien. Twee: te weinig ijs gebruiken. In Nederland zijn we écht bang voor ijs. We willen echt niet twee klontjes, want dan wordt onze cola waterig. Het werkt juíst andersom: heb je veel ijs, dan treedt er minder snel verwatering op. Je drankje blijft kouder, waardoor ijsblokjes minder snel smelten.”

Passoa-jus, Sex on the Beach… Kan dat nog?
“Als jij iets lekker vindt, moet je het drinken. Ik ga jou niet vertellen wat je wel en niet moet doen. Wat ik wel vind: doe liever niet James Bond na. Dat zie je altijd. Is er weer een nieuwe Bond-film uit, dan gaan mensen ineens allemaal Martini bestellen. Terwijl Martini gewoon pure gin is met een beetje vermout. Hetzelfde met de cosmopolitan. Die werd ook populair omdat Carrie Bradshaw hem altijd bestelde in Sex and the City, maar eigenlijk is een cosmo best zuur. Dan zijn er mensen die het kennen uit de serie en denken: dat ziet er lekker zoet uit. Ja, als je het niet weet! Vraag gewoon advies, naar wat er écht bij jouw smaak past.”

De Moscow Mule (tweede van links)

Welke cocktail is jouw favoriet?
“Ik heb véél favorieten, dus kijk vooral in Cocktails met Tess, haha. Ik vergelijk het altijd met eten. Wat is je favoriete gerecht? Dat ligt maar net aan het moment. Ga ik daarna slapen, of kan ik een boost gebruiken omdat ik naar een feestje ga? Als ik er één moet kiezen, dan de corpse reviver number 2. Dat is een beetje een zure gin-cocktail.

Voor wie is je boek?
“Voor mensen die thuis een lekker drankje willen maken, de beginnende bartender dus. Maar het is ook leuk als je een horeca-gelegenheid hebt en iets speciaals wil doen met een evenement. Alle recepten die langskomen, voor een 'bloody mary breakfast' tot 'hondenweer' en 'slaapmutsjes', bevatten allemaal zo’n drie, vier, maximaal vijf ingrediënten. Het is echt een instapmodel, ik laat zien dat jij het ook kan.”

LEES OOK: Deze simpele ‘bluf’ cocktail die jou een échte shaker laat lijken, zegt de beste vrouwelijke bartender ter wereld