De Tesla S gaat continu bijhouden hoe ver hij zich van oplaadstations bevindt. Bovendien krijgt de auto over drie maanden een automatische piloot, maar daar moet je wel bij opletten.

Dus dat bedoelde Elon Musk. Hij zaaide enige verwarring met een mysterieuze tweet over een “einde aan actieradiusangst” voor rijders van de Tesla S.

De oplossing waar Tesla mee komt is een automatische software-update. Daardoor gaat de auto continu bijhouden hoe ver hij zich van oplaadstations in de buurt bevindt, schrijft The Verge.

Drukte bij oplaadstations

De toepassing, Range Assurance, kijkt ook of het druk is op die oplaadstations — die worden dan niet meegenomen in de berekening. Maar de toepassing zal bestuurders ook waarschuwen als ze te ver uit de buurt van opladers komen. “Daardoor wordt het in feite onmogelijk dat een Model S-rijder per ongeluk buiten zijn actieradius komt”, zei Musk.

Tesla gaat bovendien een Trip Planner introduceren, die bijhoudt hoe het staat met de wagens en opladers. Daardoor kunnen chauffeurs een beter idee krijgen hoe ze ervoor staan, als ze een lange reis ondernemen.

Van Seattle naar San Francisco

Tesla kondigde ook aan over drie maanden met een soort automatische piloot te komen. “Je kan ermee van San Francisco naar Seattle zonder dat de bestuurder veel hoeft te doen”, zei Musk. Het systeem werkt alleen op snelwegen. Volgens Musk werkt het technisch op alle wegen, maar wordt die mogelijkheid nog niet aangeboden “omdat we denken dat het nog niet veilig is in buitenwijken”.

De ‘automatische piloot’ is niet hetzelfde als een zelfrijdende auto, maakte Musk duidelijk. “We gaan er nadrukkelijk van uit dat je oplet wanner de automatische piloot aanstaat”, zei Musk. “Maar hij doet het ook als je even bent afgeleid.”

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl