Tesla heeft een nieuwe gerestylede Model 3 met een groter rijbereik gelanceerd in China en andere markten, waaronder Europa, het Midden-Oosten, Australië en Japan.

De Amerikaanse autofabrikant voert daarmee de druk op zijn rivalen op die naar verwachting in de komende dagen ook met nieuwe elektrische auto’s zullen komen.

De bijgewerkte versie van Model 3 is Tesla’s eerste nieuwe of vernieuwde auto sinds het in 2020 zijn wereldwijde bestseller Model Y lanceerde. Tesla is van plan later dit jaar met de productie van zijn Cybertruck te beginnen.

De aankondiging van Tesla komt daags vóór de belangrijke autoshow in München, waar Duitse autofabrikanten naar verwachting een reeks nieuwe elektrische voertuigen zullen onthullen.

Het nieuwe model is te bestellen op alle bestelsites van Tesla in China, Europa, het Midden-Oosten en Australië, maar nog niet op de Amerikaanse markt. De leveringen in Europa gaan eind oktober van start.

In China, de grootste automarkt ter wereld, heeft de vernieuwde versie van de Model 3 een startprijs van 259.900 yuan (zo'n 33.000 euro). Dat is 12 procent meer dan de prijs van het vorige basismodel met achterwielaandrijving.

In Nederland is de update van de Model 3 RWD beschikbaar vanaf 42.990 euro en de Model 3 Long Range vanaf 50.990 euro. Het is nog niet duidelijk

Dit zijn de verbeteringen van het nieuwe model ten opzichte van zijn voorganger. Business Insider zet vijf belangrijke veranderingen hieronder voor je op een rij.

1. Groter rijbereik

De nieuwe Model 3 belooft volgens de website van het bedrijf een groter rijbereik.

De standaardversie heeft een nominaal bereik van 606 kilometer, gebaseerd op de Chinese testnormen. Dat is ongeveer 9 procent meer dan het basismodel dat het in China vervangt.

Tesla realiseert dit door de luchtweerstand te verlagen met onder meer scherpere carrosserielijnen.

2. Twee nieuwe kleuren

De gerestylede Model 3 kan geleverd worden in twee nieuwe kleuren: Ultra Red en Stealth Grey. De eerste is een zogenoemde high-chroma kleur, de tweede een donkergrijze metallic kleur.

3. Draadloos opladen van telefoons

De middenconsole is opnieuw ontworpen. Deze komt nu met twee draadloze telefoonopladers en een ruime aluminium opbergruimte.

Wil je je laptop opladen? Dat kan met de drie USB-C-poorten in de auto (een voorin, twee achterin). Deze hebben elk een vermogen tot 65 watt (W).

4. Display voor de tweede zitrij

In de nieuwe versie van de Model 3 krijgen de mensen op de achterbank hun eigen display. Het 8-inch scherm heeft geïntegreerde climate control, ventilatie en entertainment.

5. Een nieuw speakersysteem

De verbeterde stekkerauto krijgt een door Tesla zelf ontworpen speakersysteem.

De Long Range-uitvoeringen krijgen 17 luidsprekers, dubbele subwoofers en dubbele versterkers. De uitvoeringen met achterwielaandrijving moeten het doen met 9 luidsprekers, een subwoofer en een versterker.

LEES OOK: De Cybertruck van Tesla heeft 2 jaar vertraging opgelopen en is eindelijk in productie – deze 5 andere deadlines miste techmiljardair Elon Musk