Topman Elon Musk van Tesla zegt dat hij niet had verwacht dat het maken van een zelfrijdende auto zo moeilijk zou zijn.

De nieuwste versie van Tesla’s Full Self-Driving software zal snel komen, volgens Musk.

Maar Tesla heeft de introductie van verbeterde versies van deze software al een aantal keer uitgesteld.

Topman Elon Musk van Tesla heeft afgelopen zaterdag laten weten dat het bouwen van een volledig autonoom rijdende auto toch moeilijker is dan hij had verwacht. Dit tweette hij, nadat de introductie van de nieuwste Full Self-Driving (FSD) software van Tesla wederom is uitgesteld.

Een auto autonoom laten rijden is een “moeilijk probleem dat vraagt om het oplossen van de toepassing van artificiële intelligentie in de echte wereld”, tweette Musk.

“Verwachtte niet dat het zó moeilijk zou zijn, maar achteraf ligt deze moeilijkheidsgraad voor de hand”, schreef hij.

Musk liet ook weten dat de nieuwste betaversie van Tesla’s FSD software snel zal verschijnen. “Zweer ik”, voegde hij toe.

In tegenstelling tot wat de naam doet geloven, maakt FSD Tesla’s niet volledig autonoom. De software wordt bij nieuwe auto’s als extra optie voor 7.500 euro aangeboden en is bij sommige eigenaren al als betatest uitgerold.

FSD heeft alle functionaliteiten van Tesla’s Autopilot - die automatisch remt, optrekt en stuurt - en voegt daar de mogelijkheid om autonoom te parkeren, automatisch van rijbaan te wisselen en het herkennen van stopborden en verkeerslichten aan toe.

In juli 2018 vertelde Musk nog dat versie 9 van FSD in augustus van dat jaar uitgebracht zou worden. In 2019 beweerde hij vervolgens dat er binnen een jaar “meer dan een miljoen auto’s rijden met full self-driving.”

Intussen is er nog geen spoor van de negende versie van FSD te bekennen. In april van dit jaar werd de planning voor de software ook al omgegooid. Toen liet Musk via Twitter weten dat hij verrast zou zijn als de software niet in juni zou verschijnen. Inmiddels is ook die maand voorbij.

LEES OOK: Tesla’s eerste Europese fabriek moest op 1 juli open gaan, maar vergunningen, hagedissen en andere problemen zorgen voor enorme vertraging