De bouwer van elektrische auto’s Tesla gaat de kosten voor opladen minder verhogen dan gepland. Dat maakt het bedrijf bekend na een golf van ontevreden reacties op de prijsverhoging, die gemiddeld 30 procent betrof. In Nederland en België gingen de prijzen met 40 procent omhoog.

Nu komt het bedrijf daarvan terug, zij het niet helemaal. De prijs gaat niet omlaag tot het oude niveau, maar Tesla zegt 10 procent mínder te verhogen. Dat schrijft de nieuwswebsite over elektrisch rijden Elektrek.

In Nederland ging de prijs per kWh van 20 naar 28 cent. De Belgen zouden in plaats van 23 naar 32 eurocent gaan.

De verhoging was aanvankelijk onderdeel van een hervorming waarbij de prijs per kWh niet per land hetzelfde is, maar afhankelijk van regio en de lokale vraag naar elektriciteit. Ook zei Tesla dat het met de opbrengst van de verhoging het netwerk verder wil gaan uitbreiden.

In Noorwegen, de grootste Europese markt voor Tesla, ging het laadbedrag omhoog van 1,40 Noorse kronen naar 1,83. Met de aanpassing staat het nu op 1,70.

Hoewel de prijzen nog steeds goed kunnen concurreren met benzine, schrijft Elektrek dat oplaadstations van andere partijen in de VS een stuk goedkoper uit kunnen vallen.

Een belangrijke verbetering moet liggen in de toenemende efficiëntie van de oplaadstations. Bijvoorbeeld met zonnepanelen of andere opslag om pieken in de vraag op te vangen, kan de prijs voor de drukste momenten omlaag.

Lees ook op Business Insider