• Stanley Johnson, de vader van de Britse Brexit-premier Boris Johnson, is naar verluidt bezig de Franse nationaliteit te verwerven op basis van in Frankrijk geboren ouders.
  • Dat meldt Boris’ zus Rachel Johnson in haar nieuwe boek Rake’s Progress. Als het haar vader lukt wil ze zelf ook wel Française worden.
  • Zus Rachel was lid van de Conservatieve Partij maar stapte op toen de Tories zich op Brexit gingen richten. Vader Stanley is een voormalig Conservatief politicus. Hij steunde aanvankelijk het Remain-kamp maar switchte naar Leave. 
  • Zoon Boris heeft het VK officieel uit de EU geloodst. Er moet nog een akkoord komen over de handelsafspraken en de premier lijkt aan te sturen op een no deal. 

De vader van de Britse ‘Brexit-premier’ Boris Johnson, de 79-jarige Stanley Johnson, zou bezig zijn de Franse nationaliteit te verwerven.

Dat melden Britse media op basis van het boek van de zus van de premier, Rachel Johnson die anti-Brexit is. Rachel schrijft in haar nieuwe boek Rake’s Progress dat haar vader zijn claim op de Franse nationaliteit vooral baseert op het feit dat zijn moeder in Versailles is geboren en zijn grootmoeder in Parijs.

Stanley Johnson wil volgens Britse media de banden met de EU met het Franse paspoort warm houden. Hij wil dat zijn kinderen en kleinkinderen zo ongehinderd in de EU kunnen wonen en werken.

Ook zus wil ‘Française worden’

Rachel Johnson is heel blij met de stap van haar vader. Als het lukt “kan ik misschien Française worden” zei ze.

Ze was net als haar broer Boris lid van de Conservatieve Partij tot die zich in 2017, onder meer door toedoen van haar broer, steeds meer ging richten op de Brexit. Rachel werd lid van de pro-Europese LDP (Liberaal-Democratische Partij).

Ook vader Stanley is een voormalig politicus van de Conservatieve Partij.  Begin jaren tachtig was hij Conservatief lid van het Europees Parlement en hij werkte voor de Wereldbank en de Europese Commissie. Tijdens het Brexit-referendum in 2016 steunde hij het Remain-kamp maar hij kwam in 2017 toch uit kast als Brexiteer.

Toen na het aftreden van voormalig premier Theresa May in mei 2019 de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij losbarstte, steunde hij zijn zoon en Brexit-aanvoerder Boris.

Boris loodste het land uit de EU met de verkiezingen vorig jaar die hij won onder het motto 'Laten we de Brexit gedaan krijgen'. Sinds eind januari is Groot-Brittannië geen lid. Eind dit jaar zou de nieuwe relatie geregeld moeten zijn, die deadline leek al moeilijk haalbaar en daar is de uitbraak van het coronavirus nog een bijgekomen.

Premier Johnson lijkt aan te sturen op een no deal-Brexit waarbij de EU en VK terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en handelsbarrières tussen beide partijen gaan gelden.

Stanley Johnson heeft niet alleen wrijvingen met zijn zoon Boris over de Brexit. Toen de premier afgelopen week de bevolking het dringend advies gaf onder meer clubs, pubs en theaters te mijden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zei Stanley op tv dat hij gewoon naar een pub gaat als hij daar moet zijn.

Lees meer over Brexit: