Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

De Israëlische stad Tel Aviv is de duurste stad ter wereld om in te wonen. Dat blijkt uit de Worldwide Cost of Living Index 2021, samengesteld door het Britse blad The Economist.

Het jaarlijkse onderzoek vergelijkt de kosten van meer dan 200 goederen en diensten in 173 grote steden wereldwijd.

Parijs en Singapore staan samen op de tweede plaats, gevolgd door Zürich en Hong Kong op de vierde en vijfde plaats. Vorig jaar stonden Parijs, Zürich en Hongkong samen op plek één.

Amsterdam staat op de ranglijst op een gedeelde veertigste plek en behoort daarmee tot de tien grootste dalers op de lijst. Vorig jaar stond de hoofdstad nog op plek 32.

Het is de eerste keer dat Tel Aviv boven aan de ranglijst staat. De stijging is deels te danken aan de sterke positie van de Israëlische munt, de sjekel, ten opzichte van de dollar. Ook zijn vervoer en boodschappen flink duurder geworden in de kuststad vergeleken met een jaar geleden.

"De hogere notering van Tel Aviv komt voornamelijk door de sterke munt, die is gesteund door Israëls succesvolle vaccinatiecampagne tegen Covid-19", aldus het rapport. Daarna heeft de sjekel ook een boost gekregen, omdat het land een aantrekkelijke bestemming is voor buitenlandse investeerders die geld willen steken in techbedrijven.

Het Silicon Valley van Israël

Tel Aviv heeft de laatste jaren een technologiehausse gekend en is het Silicon Valley van het land geworden. Hierdoor zijn de kosten van levensonderhoud opgedreven en is de sociaal-economische kloof vergroot, schreef The Wall Street Journal in september.

De vastgoedprijzen in Tel Aviv zijn gestegen, met name in woonwijken, hoewel deze niet mee zijn genomen in de ranglijst, aldus The Economist.

De onderzoekers stellen dat in veel steden de kosten voor levensonderhoud zijn toegenomen door de hogere brandstofprijzen en de verstoringen in leveringsketen vanwege de coronacrisis.

Dit zijn de 10 duurste steden om in te wonen volgens de onderzoekers van The Economist:

  1. Tel Aviv
  2. Parijs
  3. Singapore
  4. Zürich
  5. Hong Kong
  6. New York
  7. Genève
  8. Kopenhagen
  9. Los Angeles
  10. Osaka

LEES OOK: Twee jonge Friezen gingen naar Silicon Valley om een startup op te richten – nu is hun platform HackerOne meer dan $1 miljard waard